30 maart 2020

Parallelle Astrofotografie

Dit heeft niets te maken met het fotograferen van parallelle universums of iets dergelijks, maar ik vond het een leuke titel om uit te leggen hoe ik tegenwoordig probeer de sterren te fotograferen.

Sinds een tijdje gebruik ik 2 telescopen met 2 camera’s tegelijk om astrofoto’s te maken. Hoe ben ik daar zo bij gekomen?Om foto’s van de sterren te maken heb je al minstens 2 telescopen met 2 camera’s nodig. Je moet lang belichten, soms wel meer dan 20 min per plaatje. Dat betekent ook dat je zeer nauwkeurig met de draaiing van de aarde mee moet gaan om exact op de sterren gericht te blijven. Voor je het weet is zijn nl. de sterren op je foto kleine streepjes geworden. Dus 1 telescoop met camera gebruik je om de foto’s mee te maken en een 2e telescoop met camera gebruik je om precies op 1 ster gericht te blijven, zgn. guiding. Door vanaf deze 2e camera – evt. via een PC – een correctie signaal terug naar de telescoopmontering te geven, blijft deze exact gericht op het object dat je aan het fotograferen bent. Dus voor Astrofotografie heb je sowieso al 2 telescopen en 2 camera’s op 1 montering nodig.

IMG_0471

Maar sinds ik er achter bent gekomen dat die 2e telescoop voor het guiden net zo goed de kleine zoeker kan zijn die al aan de telescoop vastzit, had ik 1 telescoop er werkeloos naast liggen en dat vond ik zonde. De montering kon het gewicht van 2 telescopen + kleine guiderscoop aan, dus deze combinatie staat nu samen op de montering met ieder een aparte camera. Zo kan ik op 1 avond 2 plaatjes maken van hetzelfde object en dan 2x zo snel meer resultaat hebben. De 2 telescopen en camera’s geven echter wel totaal verschillende beeldformaten (zgn. Field of View, FOV), maar dat is weer via nabewerkings software op elkaar aan te passen. Soms wil ik bewust 2 verschillende beeldvelden maken en soms wil ik juist deze foto’s combineren tot 1 foto en dan wil ik dat de FOV elkaar benaderen. Dat kan dan weer door camera-telescoop combinatie onderling om te wisselen. Zo kan ik bijvoorbeeld met ene telescoop continue met een Ha-filter fotograferen voor luminantie kanaal van dat object en andere telescoop voor RGB-kleuren met een kleurencamera. Deze combineer je dan uiteindelijk tot 1 plaatje.Affijn, hoop technische praat en wellicht wat ingewikkeld voor leken. Hieronder zie je het resultaat van zo’n parallele opnamen. 2 plaatjes van hetzelfde object IC410, ‘de kikkervisjes’ die te vinden is in sterrenbeeld Voerman. Dat is vlak bij de heldere ster Capella. Eerste foto is gemaakt met een kleine FOV (ingezoomd) en gefotografeerd met een RC8 telescoop en Atik383L camera met smalband filters. De tweede foto is gemaakt met een groot FOV (groot beeldveld) gefotografeerd met een ED80 telescoop en een Canon5D mark 2 camera.

Afbeelding bewaard met toegepaste instellingen.

Als ik deze twee foto’s combineer zie je dit. Dit geeft het verschil in FOV goed weer.

Afbeelding bewaard met toegepaste instellingen.

Comments

 1. Je moet maar op het idee komen. Knap dat het elektromotortje dat allemaal trekt. Het resultaat ziet er goed uit 😉 Grappig om dat hele geval zo uit je dakraam te hangen. Heb je buren aan de overkant? 😀

  • Jan Heuser zegt

   “Grappig om dat hele geval zo uit je dakraam te hangen”

   Nu zie ik het pas: het lijkt inderdaad net alsof de telescoop uit een dakraam hangt. Maar dat is niet zo. In werkelijkheid is de foto vanaf de grond recht naar boven gefotografeerd vanuit mijn sterrenwacht-schuur.

 2. Jan, leuk idee. Wat gelijk opvalt aan die combinatiefoto is dat die ingezoomde foto met een klein FOV erg groen is en daarmee flink contrasteert met de foto met een groot FOV. Heeft dat te maken met die filters?

  • Die foto met kleine FOV is gemaakt met Ha, O3 en S2 smalband filters. Daarmee geef je elke filter in Photoshop een R, G en B kleur, maar dat is maar een keuze en natuurlijk nooit de ‘werkelijke’ kleur. Dus kan ene keer meer groen en ander keet meer blauw of rood lijken, naar eigen keuze en inzicht te kiezen.

   Het open dak is van mijn schuur en soms last van licht van de buren.

 3. Jan Brandt zegt

  Ha die jan….strak blogje, maat…en evenzo strakke plaatjes!! Die Kikkervisjesnevel die gaat meteen op mijn astrofotografische wensenlijstje!! Oh…enne..die opmerking dat je twee kijkers en minimaal twee camera’s nodig hebt om plezante astrofotografie te bedrijven zal ik als nog steeds doorwrocht “blote oog en hand-guider” “dan maar effe als “niet gelezen beschouwen” ok..hihi?!!

  • Jan Heuser zegt

   “blote oog en hand-guider”

   Ik heb daar diep respect voor. Maar ik zit toch liever met een bak koffie naast de telescoop te genieten van het gemak van automatisering.

 4. Mooie kleur resultaten vastgelegd met op deze manier van realtime opname.

  vroeger, ik was een jaar of 13, had ik een vergrootglas met brandpunt afstand van een meter, via een brillenzaak,
  en wat 6 gewone vergrootglazen , een koker,

  na wat experimenten en geduld, goed en groot (wijd ) beeld, alleen ondersteboven, maar een best wel, een vergroting, mijn favoriet was de Zevengesternte, waar ik met deze telescoop veel meer sterren zag dan 7 en onscherpe (sterren), nu weet ik dat dat Melkwegstelsels zijn ^^

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: