5 december 2023

Hohoho, met Kerst kan je de ISS-Kerstman over zien vliegen

Nog tien dagen en dan is het weer zo ver: eerst Kerstavond, op woensdag 24 december, daarna twee dagen Kerst. Op Facebook gaat het bericht rond dat de Kerstman op Kerstavond met z’n arreslee over zal vliegen en dat kinderen dat kunnen zien – lees: dat het internationale ruimtestation ISS dan overvliegt en dat ouders dan tegen hun kleine kinderen kunnen zeggen
kijk, daar vliegt de Kerstman‘. Hohoho…

Nou is er één probleempje: dat Facebook bericht is al een paar jaar oud en de tijden erin kloppen van geen kant. Maar geen paniek, de kindertjes in Nederland kunnen kerst 2014 wel degelijk de ISS-Kerstman over zien vliegen, want een check op Heavens Above laat zien dat het ISS 24, 25 én 26 december vanuit Nederland te zien is!  Hohoho…

ISS

Dit zijn de doorkomsttijden voor Dordrecht, maar als je op Heavens Above je eigen locatie geeft krijg je daarvoor de gegevens, al zullen die binnen Nederland niet veel verschillen. Hieronder een kaartje van de hemel op Kerstavond 24 december en de lijn die de route van het ISS eh… de Kerstman aangeeft.

Idee voor de blog: Cumbrian Sky.

Share

Comments

 1. Er is op kerst avond nog veel betere pass.

  Zowel qua tijd voor kleine kindertjes als qua maximum hoogte boven horizon, waardoor ISS, pardon, de arrenslee veel beter en langer zichtbaar is.

  24-12-2014 16:43
  maximum hoogte
  richting = S 182° hoek = 74°

  Bron: http://www.n2yo.com/passes/?s=25544

 2. Ja klopt, die vroege overgang is er ook nog. Bedankt voor de aanvulling. Géén idee waarom Heavens Above ‘m niet laat zien. Het is dan net donker, dus goed te zien. Wat trouwens ook kan is dat er op Kerstavond Iridiumflares te zien zijn. Die zijn ook heel spectaculair. Alleen valt dan aan kinderen weer moeilijk uit te leggen waarom die na een paar seconden weer snel uitdoven.

 3. Christiaan Tinga zegt

  Uitleg Iridium flares aan kinderen: De kerstman steeks een sigaartje op met zijn Zippo 😛

  Wanneer gaat het ISS ‘ns een keer langs de maan? Dat lijkt me gaaf.
  en mini-mini-maansverduisteringetje 😛

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d