16 juli 2024

Koning Willem-Alexander vierde halve eeuw ESA bij ESTEC

Koning Willem-Alexander ontmoet studenten bij ESTEC

Koning Willem-Alexander ontmoet studenten bij ESTEC

De feestelijkheden waarmee ESA dit jaar 50 jaar samenwerking in de ruimte viert, zijn dinsdag afgesloten met een koninklijk bezoek bij ESTEC. Koning Willem-Alexander liet zich die dag rondleiden door het technologisch hart van ESA. De koning werd tijdens zijn bezoek vergezeld door minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen en nog eens twintig ambassadeurs en vertegenwoordigers van de Nederlandse industrie. Tijdens het bezoek werd teruggeblikt op het succes dat de Europese ruimtevaart de afgelopen vijftig jaar heeft genoten en vooruitgekeken naar de volgende halve eeuw. De koning werd warm onthaald door ESA’s algemeen directeur Jean-Jacques Dordain en ESTEC-hoofd Franco Ongaro. Ook commissaris van de Koning Jaap Smit en Jan Rijpstra, de burgemeester van Noordwijk, waren aanwezig om de koning te verwelkomen bij ESTEC.

ESTEC vanuit de lucht

ESTEC vanuit de lucht

Tijdens het welkomstwoord roemde Dordain Nederland om de sleutelrol die het land heeft vervuld binnen de Europese ruimtevaartsamenwerking. Niet alleen was Nederland een van de tien naties die vijftig jaar geleden de European Space Research Organisation oprichtte, maar ons land biedt ook een thuis aan de grootste ESA-vestiging ter wereld. Terugblikkend op eerdere successen wees algemeen directeur Dordain vier factoren aan die ervoor hebben gezorgd dat ESA heeft kunnen opbloeien: samenwerking, innovatie, expertise en evolutie:

Share

Speak Your Mind

*