30 mei 2024

Nieuwe telescopen op Paranal voor jacht op exoplaneten

eso1502_header

De ESO-sterrenwacht op Paranal, in het noorden van Chili, heeft een nieuw instrument in gebruik genomen: de Next-Generation Transit Survey (NGTS). Hiermee wordt naar exoplaneten gezocht die

Share

Comments

 1. “Een van de doelen is het opsporen van kleine planeten die helder genoeg zijn om hun massa’s te kunnen bepalen. Hieruit kan dan de dichtheid van deze planeten worden afgeleid, wat weer aanwijzingen geeft over hun samenstelling”

  Ik kan daar geen brood van bakken…..
  “helder genoeg zijn” zou moeten betekenen dat ze het over direct imaging hebben, dus de planeet direct observeren. En dat geeft niets meer dan een plaatje…niet een massa, dichtheid, omloopsnelheid of samenstelling.

  Radial velocity/transit/Newton gebruikt voor:
  1 afstand tot de ster bepalen
  2 massa van de ster bepalen
  3 omloopperiode en diameter planeet bepalen
  4 massa planeet bepalen
  5 dichtheid planeet bepalen

  Met direct imaging kan wel de hoek worden bepaald (omloopvlak-ster) en geeft als enige methode informatie over de (chemische) samenstelling van een mogelijke atmosfeer. Er worden immers fotonen van de planeet zelf opgevangen en die geven een spectrum voor analyse.

 2. Alhoewel…..kom ik toch weer terug bij mijn eerste reply. Volgens mij is e.e.a. het gevolg van slechte vertaling, slechte follow-up artikelen of interpretatie.

  Want hier
  http://arxiv.org/abs/1302.6592v1
  staat toch echt “we will find small planets around stars that are sufficiently bright for radial velocity confirmation, mass determination and atmospheric characterisation”

  Het gaat dus niet om de helderheid van de planeten, waar ik over struikelde. Het gaat over sterren die helder genoeg zijn voor radial velocity-bevestiging. En het is radial velocity wat de massa geeft van een planeet.

 3. “that are sufficiently bright” heeft toch te maken met de helderheid, zoals wij de ster aan de hemel zien? Is de ster niet helder genoeg, dan zullen we ‘m op aarde niet zien – hetgeen uiteraard samenhangt met z’n afstand – en dan is radiële snelheidsbepaling niet mogelijk.

 4. Jawel dat klopt….maar in dit bericht en het bronartikel staat dat het om de helderheid van de planeet gaat (dus niet de ster). Dat bracht mij op het verkeerde been want met direct imaging van een planeet kan je niet de massa bepalen. Vandaar de eerste reply. Ik bleef zoeken en kwam op een MIT artikel die beweerden het wel te kunnen, maar daarna is het stil geworden rond die vinding, mijn tweede reply. Uiteindelijk vond ik de originele tekst, mijn laatste reply, waaruit blijkt dat ze het dus eigenlijk over de helderheid van de ster hebben.

  In dit artikel en bron:
  “Een van de doelen is het opsporen van kleine planeten die helder genoeg zijn om hun massa’s te kunnen bepalen. ”

  Maar het moet zijn:
  “we will find small planets around stars that are sufficiently bright for radial velocity confirmation, mass determination and atmospheric characterisation”

  Een niet helder genoeg ster kunnen we wel waarnemen, maar het licht zal te zwak zijn om er iets mee te doen. Radial velocity (redshift) en het incidenteel dimmen (transit) is dan niet goed genoeg meetbaar. Tenzij er een superjupiter op korte afstand omheen vliegt. Althans, dat is waar ze het in dit verhaal over hebben. Inderdaad als een ster gewoon erg zwak is en/of ver weg staat zien we hem niet eens meer.

  Geeft allemaal niks want door het gepuzzel ben ik wel weer een stukje wijzer -ahum- geworden 🙂

Speak Your Mind

*