Vanmiddag is de eerste missie van Europa’s ruimtevliegtuig IXV (Intermediate eXperimental Vehicle) uitgevoerd en die is volgens de berichten vlekkeloos verlopen. Om 14.40 uur Nederlandse tijd was de lancering van de Vega draagraket vanaf Europa’s ruimtehaven Kourou in Frans-Guyana voor missie VV04, om 16.19 uur meldde de ESA via Twitter dat de IXV geland was in de Stille Oceaan. Op 348 km hoogte koppelde de IXV los van de bovenste trap van Vega, daarna vloog ‘ie door tot een hoogte van 413 km, daarna begon de afdaling, gevolgd door de re-entry – ingezet op een hoogte van 120 km met een snelheid van 7,5 km/s – en uiteindelijk de plons in de oceaan – de tweede vandaag na de plons van de Dragon capsule. Hieronder een video van de lancering van Vega’s VV04, daaronder een infografiek over de IXV.
De testvlucht is door meer dan 300 sensoren in de gaten gehouden. Over zes weken hoopt men daar alle resultaten van te kunnen presenteren. Hier de infografiek over de IXV.
Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration.
Prachtig zo’n lancering. Daar droomde ik al van toen ik nog maar 5 jaar was.
Er zijn een paar typefouten in het artikel geslopen. De IXV steeg tot een hoogte van 430 km (niet 43) en zette de re-entry in op 120 km (er staat alleen 120)
Ik zat de telemetrie-data te bekijken en zag dat op een hoogte van +/-90 km de snelheid plotseling begon af te nemen nadat het net de 4760 m/s had aangetikt. Altijd mooi om vanaf je luie stoel (als beste stuurlui aan de wal) de theorie in praktijk omgezet te zien worden. 🙂
Bedankt voor je opmerkzaamheid, ik heb ’t net even verbeterd.