23 juli 2024

“Zoektocht naar axion kan veel makkelijker en goedkoper”

Credit: Jihn E.Kim

De belangrijkste kandidaat voor donkere materie wordt nog altijd gevormd door een supersymmetrische partner van een Standaard Model-deeltje – een fotino of gluino, bijvoorbeeld. Toch is er nog een andere kandidaat: het axion, een deeltje dat vernoemd is naar een populair schoonmaakproduct. Dit deeltje is eigenlijk bedacht om iets heel anders te verklaren. Kijk, de sterke kernkracht (één van de vier fundamentele natuurkrachten) zou eigenlijk de CP-symmetrie moeten schenden. Experimenten hebben echter uitgewezen dat dit niet het geval is. Om dat te verklaren is dus het axion uitgevonden, een deeltje om orde te scheppen in de chaos die kwantumchromodynamica wordt genoemd – om zeg maar met de bezem te gaan over een vlek in het Standaard Model, vandaar de naam 😉 . Geheel toevallig blijkt dat het axion ook een uitstekende kandidaat is voor donkere materie! Vandaar dat natuurkundigen al een tijdje aan het zoeken zijn naar het axion, onder meer met de Large Hadron Collider, maar nog zonder resultaat. In onderstaande video wordt uitgelegd dat het veel makkelijker en goedkoper kan: door simpelweg licht door muren te laten schijnen, kan bewijs voor het axion gevonden worden. Veel kijkplezier!

Share

Comments

  1. Fotonen in een laser door een sterk magnetisch veld laten gaan waardoor een enkele foton in een axion kan veranderen en door de muur kan reizen om vervolgens weer terug in een foton te veranderen welke weer kan worden waargenomen. Als hiermee een axion aangetoond kan worden toont het ook aan dat fotonen dus wel beïnvloed kunnen worden door een magnetisch veld, iets wat nu nog als onmogelijk wordt gehouden omdat fotonen elektrisch neutraal zijn.
    To be continued. 🙂

  2. Maar ja, axions zouden ook geen elektrische lading (en een kleine massa, spin nul) hebben 🙂

    Dit is een goed artikel en maakt een hoop duidelijk. En hier hebben ze het ook “vrolijk” over fotonen onder invloed van electromagnetisme en/of electrische ladingen…

    http://physics.aps.org/articles/v6/14

    “Axions have never been detected, but the theory that describes them predicts they are created when photons interact with magnetic fields or electric charges—a condition overwhelmingly met in stars.”

Speak Your Mind

*