16 juli 2024

In 2015 bestaat Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie honderd jaar

Credit: ParentRap/Pixabay

Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat Albert Einstein met z’n Algemene Relativiteitstheorie (ART) kwam. En om dit heuglijke feit nog eens extra kracht bij te zetten: het is dit jaar honderdtien jaar geleden dat dezelfde Einstein z’n Speciale Relativiteitstheorie (SRT) publiceerde. Over het ‘geboortejaar’ van de ART is wat verwarring, want soms wordt ook 1916 als jaar van de komst van de ART genoemd, maar dat valt als volgt te verklaren: op 25 november 1915 gaf Einstein als lid van de Pruisische Academie voor de Wetenschappen in Berlijn een presentatie voor collega-natuurkundigen en daarin gaf hij de definitieve versie van z’n veldvergelijking, de vergelijking die de basis vormt voor de ART (hier het artikel dat hij die dag aanbood aan de Academie).

Einstein’s veldvergelijking, basis van de Algemene Relativiteitstheorie uit 1915. De term ? is de kosmologische term en die werd er door Einstein pas in 1917 aan toegevoegd.

In 1916 werden diverse artikelen van Einstein over de ART gepubliceerd en daarom wordt dat jaar ook wel eens als geboortejaar van de ART genoemd. Het gaat met name om dit artikel: Grundlage der allgemeinen Relativitá¤tstheorie, welke in maart 1916 verscheen in het Duitse Annalen der Physik (ser. 4), 49, 769-822. Vanwege het honderdjarig jubileum van de ART eind dit jaar wordt met regelmaat aandacht besteed aan de theorie, die samen met de kwantum-mechanica wordt beschouwd als de grootste pijler van de natuurkunde uit de twintigste eeuw. Als voorbeeld van die aandacht wijs ik de lezer graag op deze prachtige interactieve website, waarin Einstein’s ART interactief wordt geïllustreerd en waarin Einstein als een soort superman in een marvel comic optreedt:

Science Magazine: General Relativity, a Comic

Een ander voorbeeld is deze infografiek over de ART én SRT:

Credit: Karl Tate/Space.com

Bron: The Reference Frame + Space.com.’

Share

Comments

 1. Je kan nog instappen 🙂
  Certificaat (gratis) bij success.

  Info/intro video https://www.edx.org/course/einstein-revolution-harvardx-emc2x
  Intro-vid rechtstreeks van YT https://www.youtube.com/watch?v=8ch7TyASivA

  De eerste les staat ook op YT, nog wel een soort van intro https://www.youtube.com/watch?v=Oo5mAg52ROM

  Geweldige presentatie. Wel formules oplossen in de toetsen…sommigen hebben daar een hekel aan.

 2. Bedankt voor de links naar die cursussen. Altijd goed om te weten dat dit soort online cursussen er zijn.

 3. Er zijn een paar goede MOOC’s. De korste cursus die ik ooit deed was 4 weken en de langste 12. Die MOOC’s zitten nu nog een beetje in de opstartfase, dus een naam en email is genoeg om aan te melden, en alles gratis. Maar dat zal niet lang meer duren. Her en der pushen ze al om een gewaarmerkt certificaat te kiezen, en die moet je dus betalen. Vroeg of laat (ik schat nog een jaar, misschien twee) zal je zien dat je op de meeste plaatsen een creditcard nodig hebt. Ze zijn allemaal druk om een businessmodel op poten te zetten zodat het lucratief gaat worden. Ik denk dat het nu hoofdzakelijk nog van subsidies afhankelijk is, of het gaat van het budget van de universiteiten af. Maar voorlopig zijn er nog mooie (en gratis) pareltjes te vinden 🙂

Speak Your Mind

*