Met de Hubble ruimtetelescoop zijn sterke aanwijzingen gevonden dat zich onder de dikke korst van Jupiter’s grootste maan Ganymedes een oceaan bevindt, die uit zout water bestaat. De hoeveelheid water zou gigantisch zijn: een laag van wel 100 km dikte, tien keer zo diep als de oceanen op aarde, ónder de korst van Ganymedes, die zo’n 150 km dik is en die voornamelijk uit ijs bestaat. Ganymedes zou meer water dan de aarde bevatten. De aanwijzingen die Hubble vond zijn waarnemingen aan aurora (noorderlicht) op de maan, welke veroorzaakt wordt door diens magnetische veld. Naast Ganymedes heeft ook Jupiter zelf een sterk magnetisch veld en beide velden staan met elkaar in verbinding, resulterend in een soort van op en neer dansen van de aurora op en rond de polen van Ganymedes (zie afbeelding hieronder). Het is op basis van die op en neer gaande beweging dat sterrenkundigen sterke vermoedens hebben dat er onder de korst van Ganymedes een dikke laag vloeibaar zout water moet zijn.
Het was een team sterrenkundigen onder leiding van Joachim Saur (Universiteit van Keulen) die met het idee aankwam om de aurora te gebruiken om iets te weten te komen over het binnenste van de maan. Hun idee was simpel: door de aurora kom je meer te weten over het magnetische veld en door het magnetische veld kom je meer te weten over het binnenste van de maan. Tussen het magnetisch veld van Jupiter en Ganymedes ontstaat een soort ‘magnetische frictie’, welke de hoeveelheid dansen van de aurora zou dempen. Zonder een uit zout water bestaande oceaan zou die demping 6°C bedragen, met oceaan slechts 2°C. Het laatste werd waargenomen. Bron: NASA.
[Update 21.45 uur] Ik kwam nog een tweet tegen van Emily Lakdawalla, met daarin een afbeelding van een doorsnede van ganymedes, inclusies zoutwater-oceaan.
The NASA briefing includes this interior diagram of Ganymede showing water ocean in contact with icy mantle. (1/2) pic.twitter.com/2sLTEmd1C7
— Emily Lakdawalla (@elakdawalla) 12 maart 2015
Het gaat goed met de maantjes…..deze is ook van vandaag http://www.nasa.gov/press/2015/march/spacecraft-data-suggest-saturn-moons-ocean-may-harbor-hydrothermal-activity/
gaat over je naamgenoot Enceladus, Enceladus 🙂
Waarom speciaal zout water? Wat zou er anders zijn als het water niet zout was?
groet,
Gert (Enceladus)
PS: over Enceladus is er ook interessant nieuws. Zie: http://www.scientias.nl/mogelijk-hydrothermale-activiteit-op-saturnusmaan-enceladus/
Wie weet misschien wel Keltisch zeezout met 84 mineralen 😀
Mijn geheim… ik drink elke dag een sole (levenswater) van deze oersoep en gebruik het voor vlees en groente.
Vorig jaar was ik in de meivakantie in Side en op een dag hadden we een excursie naar een groot stuwmeer in de buurt. Dat meer zal ook tsjokvol mineralen. Even zwemmen en je zou gelijk drie jaar langer leven, tenminste dat was het verkooppraatje. 🙂
Oei Arie…”Even zwemmen en dan drie jaar langer leven!”
Hihi, ik ga er ook niet vanuit dat ik nou de 100 haal (of toch wel?) Ik vermoed dat ik misschien daarom nooit ziek ben of medicijn slik met al die 84 feestvierende mineralen in mijn lijf.
Mijn planten staan ook altijd in bloei en dat komt niet door mijn groene vingers 😉
Googel maar eens Keltisch zeezout, dan vind je niks negatiefs daarover.
Fabriekszout (NaCl) is ongezond (hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, maag en nieraandoeningen..)
Ook keltisch zeezout bestaat nog voor een groot gedeelte, tot bijna 90%, uit natriumchloride. 🙂 Maar het schijnt wel veel gezonder te zijn ja door zoals je vertelt de extra mineralen en spoorelementen.
Een sole in de morgen is weer een dag zonder zorgen! 🙂
Goed spul hè 😉 Van alle zouten heeft Keltisch zout het laagste gehalte aan natriumchloride en is daarmee het zachtste en ‘vriendelijkste’ zeezout ter wereld. Het ambachtelijke ruim tweeduizend jaar oude Keltische zoutwinningsproces is hiervoor verantwoordelijk.
Zeewater heeft van nature een natrium gehalte van 97 tot 99 procent, maar na de interactie van het Atlantische zeewater met de bodem in de Keltische klei moerassen wordt het natrium gehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent.
Er doet een door de zout industrie verspreid hardnekkig fabeltje de ronde dat er geen verschil zou zijn tussen zeezout en tafelzout, omdat het toch allemaal natriumchloride is.
Als al wordt toegegeven dat zeezout uit andere mineralen en spoor elementen bestaat naast het dominante natriumchloride, wordt dit arrogant afgedaan als “zeer kleine hoeveelheden die te verwaarlozen zijn”.
Niets is minder waar!
Natuurlijk gewonnen zeezout is puur, ongewassen, ongedroogd en ongeraffineerd ruw zout dat nog vochtig is.
Dit vocht is alleen al belangrijk omdat magnesium een water minnend mineraal is dat verloren gaat bij het wassen en drogen.
Puur, onbewerkt zeezout bestaat uit maar liefst 84 mineralen en spoor elementen die allemaal in de juiste verhouding, samenstelling en balans staan ten opzichte van elkaar en zo een perfecte synergie vormen, die de “oersoep” is van het leven.
Keltisch zeezout:
Voor 84% bestaat het uit: (NaCl) Natrium Cloride
Voor 14% uit: Sulur, magnesium, calcium, potasium
Voor 1,99% uit: Carbon, bromine, silicon, nitrogen, ammonium, fluorine, phosphorus, iodine, boron, lithium
Voor 0,0003% uit: Argon, rubidium, copper, barium, helium, indium, molybdenum, nickel, arsic, uranium, manganese, vanadium, aluminum, cobalt, antimony, silver, zinc, krypton, chromium, mercury, neon, cadmium, erbium, germanium, exnon, scandium, gallium, zirconium, lead, bismuth, noibium, gold, thulium, thallium, lanthanum, neodymium, thorium, cerium, cesium, terbium, ytterbium, yttrium, dysprosium, selenium, lutetium, hafnium, gadolinium, praseodymium, tin, beryllium, samarium, holmium, tantalum, europium.
Gewoon keukenzout of zeezout verhoogt de bloeddruk.
Maar Keltisch zeezout verlaagt de bloeddruk.
Hoe lang kun je Keltisch zeezout bewaren?
Oneindig! (in een glazen pot, niet plastic)
Je kunt het meest vitaminerijke voedsel tot je nemen en toch ziektes en kwalen krijgen, omdat je een mineralentekort hebt.
Mineralentekort wordt vaak gezien als de bron van alle ziekte.
.
Dit blog;
“Zonder een uit zout water bestaande oceaan zou die demping 6° bedragen, met oceaan slechts 2°. Het laatste werd waargenomen.”
Internet;
“What does salt water have to do with electricity? Salt water is an ionic solution, meaning it contains particles with unpaired electrons. Because of this quality, salt water can also act as an electrical conductor. When a charged magnet comes into contact with salt water, the ions flow through the metal to become stabilized, resulting in the electrical field.”
Die quote hierboven komt dan wel uit een artikel over haaien maar kon even niet zo snel iets anders vinden 🙂
http://animals.howstuffworks.com/fish/sharks/shark-magnet1.htm
Laten we het er dan maar op houden dat jij zo gehaaid was dat je dit snel wist te vinden! 😉
Bedankt in ieder geval.
groet,
Gert (Enceladus)
Die referentie geeft geen beste “uitleg”!😢
Citaat:
“Salt water is an ionic solution, meaning it contains particles with unpaired electrons.”
De Wikipedia is het daar niet mee eens:
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Ion
“An ion is an atom or molecule in which the total number of electrons is not equal to the total number of protons, giving the atom or molecule a net positive or negative electrical charge.”
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Unpaired_electron
“In chemistry, an unpaired electron is an electron that occupies an orbital of an atom singly, rather than as part of an electron pair.”
Citaat:
“…, the ions flow through the metal to become stabilized, …”
Ãls er al iets door het metaal van de magneet stroomt zijn het elektronen.
Inderdaad je hebt gelijk…twee strafpunten voor mij (mijn mening is, beter niks citeren dan slechte stukken citeren)
☺ï¸â˜ºï¸
Strafpunten, haha! Daar doe ik niet aan!
De verklaring is heel eenvoudig. Ganymedes beweegt zich door het magnetisch veld van Jupiter. De elektrisch geladen deeltjes in de oceaan van Ganymedes ondervinden daardoor de Lorentzkracht. Uiteindelijk wordt in de oceaan een magnetisch veld geïnduceerd, tegengesteld aan dat van Jupiter. Standaardverhaal. Zie:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lorentzkracht
Met een zoute oceaan (veel ionen) werkt dat natuurlijk veel sterker dan met zoet water.
Overigens zie ik nu dat dit precies zo in het bronartikel staat! 😀
Hoe kunnen de manen van jupiter zoals ganymedes en europa zoveel water bevatten terwijl er op jupiter zelf maar sporen van water wordt gevonden? Of zijn die sporen van water op jupiter nog steeds veel meer dan op de manen? Zou jupiter ook niet gebombardeerd moeten zijn met water(ijs) zoals voor de aarde wordt aangenomen? En geldt dit eigenlijk ook niet voor de andere planeten?
Een gokje van mijn kant;
Jupiter is enorm en heeft een flinke massa. Het interne van Jupiter is nog voor een groot deel een raadsel. We weten wel dat water (en zuurstof) een hoog soortelijk gewicht heeft. Water dat aanwezig is zal zich diep in de planeet bevinden en dus onbereikbaar voor ons om te detecteren. De planeet bestaat voor het grootste deel uit gassen, eventueel water zakt gewoon naar de kern.
Zie b.v. de samenstelling http://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter