21 mei 2024

Gisteren was het noorderlicht zichtbaar in Nederland en België

poollicht waddenzee 17 maart 2015

Op 15 maart barstte zonnevlekkengebied 2297 uit met een langdurige C9 zonnevlam. Dit zonnevlekkengebied was al geruime tijd actief en had naast een X-klasse zonnevlam ook vele M-klasse zonnevlammen op haar naam staan. Ondanks de hoge activiteit was er nooit echt een coronale massa uitstoot (CME) goed naar de Aarde gericht. Hier kwam op zondag 15 maart 2015 echter verandering in met als resultaat poollicht dat te zien was in Nederland en Belgi

Share

Comments

 1. Op https://twitter.com/hashtag/poollicht?src=hash kwam je ook foto’s van hoek van holland en het zuiden van rotterdam tegen. Op http://www.noodweer.be/mogelijk-poollicht-vanavond-boven-benelux/ zelfs terneuzen. Tenzij de foto’s nep zijn of dat iemand poollicht op z’n scherm zag lijkt het niet alleen aan het noorden van nederland behouden te zijn.

 2. ik kon hier weinig zien aan de lucht toen ik het hoorde en na 22:30 hier in het noorden naar het noorden keek.

 3. Jurgen Kobierczynski zegt

  Dit was in Diepenbeek België, dus het reikte er wel, maar enkel kortstondig. Het probleem was natuurlijk dat er veel te veel lichtvervuiling is in België. De foto laat dan ook nog niet de werkelijke ernst zien van het probleem, het was door een neodymium filter getrokken en het grootste deel van het licht van de natriumlampen wordt dan tegengehouden, moest ik de filter niet gebruiken had ik een helder oranje-gele hemel getrokken!

  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/16228855543/

  Hier zie je het effect op natriumlicht met en zonder neodymium filter:

  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/14205992215/

 4. Op mars heeft de maven sonde ook een aurora waargenomen op 25 december vorig jaar.
  http://www.nasa.gov/press/2015/march/nasa-spacecraft-detects-aurora-and-mysterious-dust-cloud-around-mars/

Speak Your Mind

*