26 mei 2024

Verborgen supersterrencluster ontdekt in nabij dwergstelsel

De blauwe achtergrond is een Hubble-opname van NGC 5253. De witte stippen zijn jonge sterrenclusters. Het gas dat gezien is door ALMA is zichtbaar als rode tot gele vlekken. De gaswolk in kwestie is de gele blob in het midden. Credit: Jean Turner.

Astronomen hebben ontdekt dat in een nabij dwergstelsel meer dan een miljoen sterren zijn ingebed in een gigantische gas- en stofwolk. De supersterrencluster heeft een totale helderheid van een miljard zonnen, maar wordt volledig door het omringende gas aan het oog onttrokken. Het geheel speelt zich af in het sterrenstelsel NGC 5253, op een afstand van 11 miljoen lichtjaar. De sterrencluster is zo’n 3 miljoen jaar oud (erg jong op kosmische schaal) en bevat maar liefst 7000 supermassieve O-sterren. Daarnaast bevat het stof in de cluster in totaal zo’n 15.000 zonnemassa’s aan zware elementen en dat is uitzonderlijk. Astronomen schatten dat het gas in de gaswolk, die overigens Cloud D is gedoopt, voor zo’n 50 procent wordt omgezet in sterren. In ons melkwegstelsel ligt dat percentage met slechts rond de 5 procent beduidend lager.

Bron: University of California

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Volgens wikipedia staat dit sterrenstelse NGC 5253 op 11 miljoen lichtjaar, niet 11 miljard.
    11 miljard zou ook niet ‘nabij’ zijn.

  2. Als zo’n ‘simpel’ dwergstelsel(-tje) al een verborgen super(sterren)cluster kan bevatten, is het dan nog wel noodzakelijk om DM te postuleren?

    Groet, Paul 😉

Speak Your Mind

*