3 december 2023

Warm stof gevonden dat link vormt tussen supernovae en planeetvorming

Credit: NASA

Een internationaal team van sterrenkundigen is er in geslaagd om voor het eerst een direct verband te leggen tussen supernovae en de vorming van planeten. Met het Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) van de NASA hebben ze bij het supernovarestant Sagittarius A East (SNR Sgr A East) grote hoeveelheden warm stof gevonden, dat door een supernova die zo’n 10.000 jaar geleden moet zijn geëxplodeerd is uitgestoten. Het stof – op de afbeelding hierboven met de witte contouren aangegeven – is voldoende voor de vorming van wel 7000 aardachtige planeten, aldus teamleider Ryan Lau (Cornell University in Ithaca, New York). Met SOFIA, gezeteld aan boord van een een Boeing 747SP vliegtuig, kan men langgolvige infraroodstraling zien en daarmee was men in staat door de tussenliggende gas- en stofwolken te turen om naar SNR Sgr A East te kijken. Dat supernovae stof kunnen produceren was al eerder bekend, maar de vraag was altijd of dat stof de teruggekaatste schokgolf zouden kunnen overleven. Een supernova produceert een naar buiten gerichte schokgolf, maar die kan deels omkeren zodra de schokgolf in botsing komt met omringende gas- en stofwolken.

In geel het door SOFIA ontdekte stof, gelegen buiten het hete gas (paars), dat röntgenstraling uitzendt.  De rode ellips geeft de schokgolf van de supernova aan. De uitvergroting toont stof (oranje) en gas (blauw). Credits: NASA/CXO/Lau et al.

Het stof kan de ‘rebound schokgolf’ overleven en vervolgens als ‘zaad’ dienen voor de vorming van nieuwe planeten en sterren. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Hmmm… “Van supernovae naar planeetvorming…”

    Hoezo ‘planeetvorming’ ? Ik stem me zo voor dat niet alleen planeten, maar vooral sterren worden gevormd uit de supernova resten , en dat daaromheen dan eventueel ook zich planeten kunnen vormen.
    Dat zich uit het nova-stof (zwerf?-) planeten vormen zonder bijbehorende ster lijkt mij een nieuwe theorie. 🙂

    Groet, Paul

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: