24 juli 2024

Vrijdag gaan ze voor één jaar de ruimte in: Scott Kelly en Mikhail Kornienko

Credit: NASA/Roscosmos

Komende vrijdag, 27 maart om 20.42 uur Nederlandse tijd, is het zo ver: dan worden de drie astronauten Scott Kelly, Mikhail Kornienko en Gennady Padalka in hun Sojoez TMA-16M capsule met een Sojoez FG draagraket vanaf Bajkonour Cosmodrome in Kazachstan gelanceerd en naar het internationale ruimtestation ISS gebracht. Van het drietal zullen de Amerikaan Scott Kelly en de Rus Mikhail Kornienko maar liefst een jaar lang in het ISS verblijven, om daar onderzoek te doen aan de effecten van een langdurig verblijf in de ruimte op een mens – een letterlijk onderzoek dus. Padalka zal na een half jaar weer huiswaarts keren. De meeste ISS-expedities duren tussen 160 en 170 dagen, een klein half jaar. Ik zal hier vrijdag een livestream openen, zodat de lancering volledig op de Astroblogs te zien is. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom in het Astroblogs-theater om dat mee te maken. 😀 Hieronder een video over de één jaar durende missie van Kelly en Kornienko.

Share

Speak Your Mind

*