12 juli 2024

De donkere hemel meten met een iPhone

(c) Pedro Russo / Universiteit Leiden

Apple heeft onlangs de verbeterde app ‘Dark Sky Meter’ uitgebracht. Met deze, nu gratis, app kunnen bezitters van een iPhone meten hoe donker de nacht is. De gegevens helpen astronomen met het in kaart brengen van de plekken op aarde waar het donker en licht is. Sterrenkundigen van de Universiteit Leiden ontwikkelden de app samen met het Nederlandse bedrijf DDQ en met steun van de Internationale Astronomische Unie. De app is niet alleen behulpzaam voor astronomen. Het idee is ook dat mensen zich wereldwijd bewuster worden van het belang van de nacht en van een donkere hemel. Een overvloed aan licht wordt volgens de Verenigde Naties namelijk een steeds groter probleem.

Meer informatie:

Bron: Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie

Share

Comments

 1. Mmm.. ik krijg het niet geïnstalleerd op mijn android.. nouja, laat dan maar ook! 🙂

  • Enceladus zegt

   Een app uit Apple’s App Store op een Android-apparaat? Geen groot licht zeker? O wacht, dat was nou net de bedoeling! 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Het was sarcastisch bedoelt dat er weer is alleen maar aan iphone wordt gedacht terwijl het gros een androidje heeft. En ik ben geen fan van apple op z’n zachts gezegt, maar dat telde helemaaaaal niet mee in het schrijven van mijn reactie. 🙂

    • Enceladus zegt

     Ojee Rudie, ik voel een clash of systems aankomen… Ik ben namelijk een groot Apple-fan.
     Dus dat je geen groot licht bent was ook sarcastisch bedoeld! Maar vooral om te plagen natuurlijk. 😉

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Ojee.. ik hoop dat de deur groot genoeg is voor ons beide haha.. nee hoor, ieder zijn of haar eigen voorkeur denk ik altijd maar, het maakt mij verder niet uit. Tuurlijk mag je me plagen, ik zie er altijd wel de humor van in hoor. 🙂
      Door mijn IT achtergrond weet ik hoe apple vroeger was(vooral anti-patent en anti-closed source tegen microsoft) en als ik zie hoe ze nu zelf zijn dan heeft hun marktpositie apple 180 graden de andere kant opgedraaid en is microsoft nu beter bezig dan apple zelf ondanks dat ze vroeger tegen waren wat ze nu zelf doen. Maar ok, verder maken ze te dure maar wel goed werkende produkten.
      En ondanks dat ik een android heb, door de apps die ik gebruik, vind ik microsoft met hun windows phone en de tiles de meeste vooruitstrevende userinterface hebben. Ik vind het veel mooier en moderner dat de pictogrammen die wel al sinds het begin van de grafische userinterface gebruiken. Jammer dat nog niet alle bekende apps of alternatieve goed verkrijgbaar zijn op windows phone.

     • Enceladus zegt

      https://www.youtube.com/watch?v=QAzESJ62irI

      😉

      groet,
      Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*