21 november 2019

Scholieren ontdekken pulsar met de meest wijde omloopbaan

PSR_J1930-1852

Amerikaanse middelbare scholieren zijn erin geslaagd om een pulsar te ontdekken die om een neutronenster draait en die de meest wijde omloopbaan heeft voor zover bekend. De pulsar heet PSR J1930-1852 en z’n afstand tot de neutronenster is zo’n 52 miljoen km, pakweg de afstand tussen de zon en Mercurius en 1/3e van de afstand aarde-zon.

Comments

  1. Enceladus Enceladus zegt

    De illustratie suggereert dat de pulsar niet een ‘gewone’ baan om de ster trekt, maar een soort spiraalbaan heeft. Klopt dat?

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Eigenlijk draaien beiden om een gemeenschappelijk zwaartepunt, want beiden zijn ongeveer even zwaar (max. 1,3 zonsmassa). Er is een verschuiving waargenomen in het ‘periastron’ van de twee om elkaar draaiende hemellichamen, maar dat is zo klein dat het nog heel lang kan duren voordat ze op elkaar botsen. De eccentriciteit van de baan is 0,398, dus de verhouding y/x (korte as/lange as) is 0,91. Ellipsvormig dus, geen spiraalvorm.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: