7 juni 2023

Impuls van € 15 miljoen voor Europese astronomie

Credit: ASTRON

Astronomen en deeltjesfysici vieren de recente financiële impuls van € 15 miljoen voor Europese telescopen, door de lancering van het ASTERICS-project (Astronomy ESFRI and Research Infrastructure Cluster). Dit project zal helpen om Big Data-uitdagingen binnen de Europese astronomie op te lossen, en geeft leden direct interactieve toegang tot de beste afbeeldingen en data binnen de Europese astronomie. Astronomie ervaart een sterke stijging van de hoeveelheid data vanuit de huidige generatie observatoria. Deze stijging zal explosief toenemen met de volgende generatie telescopen, benadrukt in de European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI). Het gaat om de European Extremely Large Telescope (E-ELT), de Square Kilometre Array (SKA), de Cherenkov Telescope Array (CTA) en KM3NeT, een instrument voor het detecteren van kosmische neutrino’s.

De impuls van € 15 miljoen zal de Europese toonaangevende observatoria helpen om algemene oplossingen te vinden voor hun Big Data-uitdagingen, hun interoperabiliteit en planning, en hun datatoegang. Het project financiert ook massale deelname aan wetenschap door burgers voor de huidige en volgende generatie toonaangevende Europese observatoria.

Het ASTERICS project staat onder leiding van ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie. Het project wordt samen met 22 Europese partnerinstituten uitgevoerd. Van het totale bedrag wordt er 4,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de instituten in Nederland. De Nederlandse instituten die meedoen aan het ASTERICS project zijn; ASTRON, JIVE, Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Universiteit van Amsterdam (UVA), Nikhef en SURFnet. Bron: ASTRON.

Share

Comments

  1. rudiev zegt

    Klinkt als een druppel op de gloeiende plaat. Big data wordt big business en vereist big wallets. 🙂 De ontwikkeling van big data zie je ook terug in de industrie dat die zich aan het ontwikkelen is en de grote spelers gaan hier op in spelen. De EU stimuleert zelfs de europese industrie, zodat niet alleen de amerikanen hier mee aan de slag gaan: http://tweakers.net/nieuws/99016/europa-investeert-500-miljoen-euro-in-big-data.html . Beetje laat misschien gezien de VS dat al 2,5 jaar eerder deed: http://tweakers.net/nieuws/81022/overheid-vs-investeert-200-miljoen-dollar-in-big-data-initiatief.html
    Nederland wil zelfs een big data opleidingscentrum: http://tweakers.net/nieuws/98166/brabantse-universiteiten-willen-opleidingscentrum-voor-big-data-in-den-bosch.html

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: