24 juni 2024

De blauwe zonsondergang op Mars

Credit: NASA

Het Marsrovertje Curiosity heeft een prachtige zonsondergang op Mars gefotografeerd. De kleur van de zonsondergang op Mars is het tegenovergestelde van wat we hier op aarde zien. Overdag heeft de aarde een blauwe lucht en een oranje/gele lucht bij zonsondergang. Mars heeft overdag een ‘roestig’ oranje lucht en een schemerige blauwe zonsondergang. Toch is het dezelfde zon die beide planeten verlicht.

Aarde en Mars hebben andere atmosferen. Onze atmosfeer bestaat uit heleboel piepkleine stofdeeltjes, kleiner dan 1/10 micron.
Het licht van de zon ervaren wij als wit licht. Dat is het niet want het zonnelicht heeft allemaal componenten (rood, geel, blauw, groen etc) Als dat witte licht op hele kleine stofdeeltjes valt, dan wordt de blauwe kleur het sterkst verstrooid. Wij zien een blauwe lucht. Bij zonsondergang veranderen de kleuren van de atmosfeer. Op Mars is de atmosfeer anders dan hier bij ons.


Professor Walter Lewin legt uit waarom de lucht blauw is en de wolken wit (tv college Natuurkunde) College Why Blue Sky & White Clouds

IFLScience

Share

Speak Your Mind

*