16 april 2024

Windturbines verstoren radiotelescoop Lofar

Impressie van een van de Lofar-stations (credit: ASTRON).

Impressie van een van de Lofar-stations (credit: ASTRON).

Windturbines in het Drentse Mondengebied zullen ernstig afbreuk doen aan de werking van Lofar, de grootste radiotelescoop ter wereld.

Share

Comments

 1. Harry Keizer zegt

  Te gek voor woorden dat een minister (!) dit voor de wetenschap zeer belangrijke project LOFAR gaat dwarsbomen.
  Nederland staat internationaal echt op de kaart als het gaat om Radio Astronomie alleen heeft Den Haag er totaal geen weet van:( Hoe onbenullig moet het nog worden………

 2. Harry Keizer zegt

  Zeker Arie maar ik beloof je dat het laatste woord hierover bepaald nog niet is gezegd…:)
  Tijd om De(n) Haag te laten beven haha.

 3. Monique zegt

  Dat speelde een paar jaar geleden toch al? Ik hoorde dat toen op een open dag al voorbijkomen. Het is werkelijk te gek voor woorden als daar windmolens komen. Typisch een gevalletje voor het programma “Kanniewaarzijn”. Ik vind windmolens (en zonnepanelen) landschapsvervuiling.
  Het wordt er allemaal niet mooier op. BTW, ik zie hier in de wijk ineens overal die lelijke zonnepanelen op daken verschijnen, bah. Waarom nog wachten met het integreren van zonneramen in nieuwbouwhuizen (?)
  https://www.youtube.com/watch?v=cXd155v8Z5U

 4. Monique zegt

  Yochem, het gaat erom waar ze die windmolens zetten. Liever niet op plekken waar mensen er hinder van hebben. Ik kan mij voorstellen dat ze daar in Drenthe niet blij mee zijn. Die windmolens horen in gebieden zoals op de tweede Maasvlakte. De zonnepanelen zouden ze in een apart gebied, buiten de wijk (in kunstvorm) moeten neerzetten en zorgen dat iedereen in de wijk daar profijt van heeft.

  Of ik auto’s en fabrieken wel mooi vind? Waarom zou ik dat mooi moeten vinden?
  Wek ik de indruk dat ik niet milieu bewust ben? Ik pak de fiets i.p.v de auto, scheid het afval netjes, breng iedere week een tas met glas naar de glasbak, plastic verpakkingen naar de oranje bak, batterijen spaar ik op om later in te leveren, heb led lampen aangeschaft, brei al mijn truien zelf en zet de thermostaat op 18.5 in de winter, gooi geen eten weg…uhm, ik bedoel maar
  Smiley

  Ik begrijp dat het jou niets uitmaakt als er een windmolen voor je deur geplaatst wordt? Windmolens, zonnepanelen, te kust en te keur….jij vindt dat mooi?
  Ik niet hoor.

 5. Yochem zegt

  Het gaat er niet meer om wat mooi of niet mooi meer is, maar wat is nodig.
  De mensheid is een kaalslag aan het maken op de Aarde met o.a. fijnstof, co², boomkap, massa visserij en vele anderen, dat als we zo doorgaan met onze luxe maatschappij, het onze ondergang gaat worden en iedereen weet het en iedereen kijkt ernaar.
  Ikzelf gooi het plastic gewoon in de container, net als de rest, want het is niet aan ons burgers. De overheid moet eens maatregelen gaan nemen en niet de economie op de eerste plek moet zetten en ons als gnoe’s massaal richting de afgrond laten afrennen. Wat je allemaal doet qua scheiding is leuk, maar zinloos. Het grote geld (en dus macht) kiest voor economie en welvaart boven het leefbaar houden van de planeet voor zoogdieren.

  http://www.npo.nl/de-achterkant-van-het-gelijk/13-11-2014/VARA_101369777

  Ik ben geen milieufreak, ik ga gewoon mee met de massa.
  De planeet Aarde kan zonder de mens, maar de mens niet zonder de Aarde.

  http://www.npo.nl/steeds-meer-actie-tegen-fossiele-brandstoffen/21-05-2015/WO_NOS_868062

  http://www.npo.nl/een-op-een/09-04-2014/KN_1657787

  Altijd doorgaan met het verkondigen van een boodschap, zonder er moedeloos van te worden… 🙂

  • Monique zegt

   Waarom vraag je dan of ik iets mooi vind? Citaat: “Auto’s en fabrieken, de veroorzakers van de opwarming van de Aarde vindt je wel mooi?”

   Even ter zake: het gaat om vijftig windturbines die volgens de planning in de omgeving van de megatelescoop worden gebouwd en werken als stoorzenders. Dat is geen slimme beslissing lijkt mij zo.
   Ik geef verder aan dat ik het foeilelijke dingen vind, maar heb niet gezegd dat het niet nuttig is.

   Yochem, gelukkig zijn er genoeg burgers die wel netjes hun afval scheiden. Die linkjes zijn interessant. Ik volg zulke onderwerpen altijd met belangstelling. Mijn middelste zoon houdt zich bezig met infrastructuur, logistiek en transport. Hij doet onderzoek in samenwerking met TNO-innovation for life, in opdracht van Ministerie van financiën DG Fiscale Zaken. Dat gaat o.a. over de ontwikkeling van Co²-emissies t/m 2020 met een vooruitblik naar 2023 op gebied van vervoer.

   Verbeter de wereld, begin bij jezelf 🙂

Speak Your Mind

*