28 mei 2023

Is dit de Philae lander op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko?

Lander_candidate_node_full_image_2

Dat kleine lichtpuntje op de op 12 en 13 december 2014 gemaakte foto’s, is dat Philae?

Op de foto’s zie je een gebied van 20 bij 20 meter op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, gemaakt met de OSIRIS Narrow-Angle Camera aan boord van de Europese Rosetta ruimteverkenner op drie verschillende dagen. De linkerfoto is gemaakt op 22 oktober 2014, toen de kleine lander Philae nog vast zat aan Rosetta, de middelste en rechterfoto zijn gemaakt op 12 respectievelijk 13 december, toen Philae op 67P geland was en na enkele stuiters in een schaduwrijk en schuinlopend gebied terechtkwam dat Abydos heet. Sinds de spectaculaire landing op 12 november is een grote speurtocht gaande naar Philae, die zelf 1 meter in diameter is, z’n drie poten zijn ieder 1,4 meter lang. Tot nu toe heeft die speurtocht nog geen definitieve identificatie van de lander opgeleverd, maar er zijn op dit moment wel vorderingen te melden. Belangrijk daarbij is dat men door radiocontact tussen Philae en Rosetta na de landing middels het CONCERT experiment een vrij nauwkeurige afbakening heeft weten te maken van het gebied waar Philae uiteindelijk geland moet zijn. De metingen leverden een ellips op van 16 meter bij 160 meter, waar Philae zich moet bevinden, de CONCERT ellips genaamd (zie afbeelding hieronder).

Revised_lander_search_area_node_full_image_2

100% zeker is de ellips niet, omdat er is uitgegaan van modellen van de vorm van de komeet, die niet helemaal hoeven te kloppen. Afgelopen maanden zijn er talloze lichtpuntjes gezien op de komeet, die wellicht een reflectie van zonlicht zouden kunnen zijn op de zonnepanelen van Philae. Al die ‘kandidaten’ zie je hieronder – in sommige gevallen is het contrast van de foto flink vergroot om het lichtpuntje beter zichtbaar te maken.

Lander_candidates_node_full_image_2

Uiteindelijk zijn al die kandidaten om verschillende redenen afgevallen [1]sommige bijvoorbeeld bleken rotsen te zijn, die op het moment dat de foto werd gemaakt eventjes het zonlicht reflecteerden., op

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 sommige bijvoorbeeld bleken rotsen te zijn, die op het moment dat de foto werd gemaakt eventjes het zonlicht reflecteerden.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: