1 december 2023

Dawn ziet meer vreemde formaties op Ceres

We kenden al de mysterieuze heldere, witte vlekken op Ceres, de dwergplaneet waar de Amerikaanse ruimteverkenner Dawn al enkele maanden omheen cirkelt. Maar er zijn meer vreemde vormen op Ceres, zoals een formatie op het oppervlak die op een soort van piramide lijkt. Hierboven de grote versie, hieronder een uitsnede, met helemaal rechtsonder die vreemde formatie. De foto is 6 juni j.l. gemaakt door Dawn vanaf een hoogte van 4400 km en de resolutie is 410 meter per pixel.

PIA19574_header

De NASA schat de berg op bijna vijf km hoog. Linksboven ervan zie je een soort van diepe geul, met aan het uiteinde ervan weer zo’n beruchte witte vlek. Op dezelfde dag dat Dawn bovenstaande foto maakte werd onderstaande foto gemaakt, waarop je een andere witte vlek in detail ziet. De foto is bewerkt om het contrast wat hoger te maken. Wat opvalt is – naast de witte vlek – dat Ceres niet mooi rond is, maar nogal hoekig.

Ceres-June-6-Dawn-A-with-rays-CROP_v2

Credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Op Twitter zie je ook vreemde vormen op Ceres voorbij komen, zoals in deze tweet van Ron Baalke van de NASA, handelend over een op 9 juni gemaakte foto:

Nou, de laatste dan om het allemaal af te leren (Baalke’s foto is een uitvergroting van de centrale piek in de krater hieronder):

:bron: Bron: Universe Today + CNET.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Eén woord: Wauw!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Enceladus zegt

  Nou vooruit, nog een paar woorden dan: NASA zocht naast Mars toch nog andere doelen?
  Doe mij maar een bemande missie naar Ceres!

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Mogen ze wel uitkijken dat ze niet uit de “lucht” worden geschoten 🙂

   • Als dat gebeurt verklaren we direct de oorlog aan de Ceresianen. Onze eerste galactische oorlog. :mrgreen:

    • Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

     Ik las ergens dat op z’n Amerikaans bewoners van Ceres, cereals genoemd kunnen worden 😉 En dan is de stap naar cereal-killers (ja ik weet dat je dat anders schrijft :P) snel gemaakt 😉

     • Avatar foto Monique zegt

      Er is al een boek over (hihi) Net als The Martian met de startprijs van CDN$ 0.99

      Rise of The Cerians
      Three-hundred sixty years in the future, the Earth Alliance has ventured out into the far fringes of the solar system to replenish Earth’s dwindling natural resources. But the Earth Alliance doesn’t know that an enemy is lurking, an enemy from within. As the fight for Earth is about to begin, the question is, who is the actual enemy?

     • Haha 😂

   • Enceladus zegt

    Als Dawn een dezer dagen plotseling geen kick meer geeft, dan wordt het echt eng. 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

    • Avatar foto Monique zegt

     Whoehahaha…jongens jongens toch. Ik laat me niet zo gauw gek maken hoor. Maar ben toch even de foto wat aan het inzoomen om het allemaal wat beter te bekijken. Ik houd jullie op de hoogte.

     • Avatar foto Monique zegt

      De foto gedownload en flink ingezoomd. Ben er eigenlijk niet helemaal tevreden over dus ga ik nog iets anders uitproberen. Bij het inzoomen zag ik al gauw de enorme pixels verschijnen en dat is jammer. De volgende poging zal in ieder geval wat minder ingezoomd zijn en minder panning.
      https://youtu.be/YhHYEIFVtcI
      Update: filmpje 2.1 😀

 3. Ja, dat zou wel leuk zijn, zo’n bemande missie naar Ceres. En omdat de zwaartekracht daar lichter is dan op Mars moet het terugkeren naar Aarde toch minder problematisch en daarom ook minder duur zijn dan op Mars. Eén nadeel: Ceres ligt verder dan Mars, dus de reis duurt wel langer.
  Eh… nog even over die foto’s: op de allerlaatste foto zie je die grote krater, met de vreemde piek in het midden. Wat mij net ook opviel zijn die geulen, eentje links en twee rechts, die uitmonden in de krater. Die geul rechtsonder is een hele reeks van losse kraters. Zie je ’t?

  • Enceladus zegt

   Ik zie het! Alsof er een salvo op is afgevuurd…

   Ceres is echt totaal onverwacht véél interessanter dan we ooit hadden durven dromen!

   groet,
   Gert (Enceladus)

 4. Als ik dit allemaal zo zie, schiet mij maar een ding te binnen….
  🙂 First Contact 🙂

 5. Pareidolie.

  Mies

 6. rudiev zegt

  Als ik de foto’s zo bekijk moet ik eigenlijk aan de maan denken. Kraters van inslagen en de maan heeft ook witte plekken.

 7. Beste ,
  jullie denken toch niet dat wij alleen in immense heelal zijn , we zoeken ver misschien toch dichtbij huis

 8. Yochem zegt

  Dit staat vandaag te lezen op astronieuws:”Ook op de veel nabijere dwergplaneet Ceres is een bijzondere ontdekking gedaan: een merkwaardige piramidevormige berg die vijf kilometer boven zijn omgeving uitsteekt. De lichte tint van de berg – de enige grote berg die tot nu toe op Ceres is ontdekt – kan erop wijzen dat hij jonger is dan zijn omgeving.”

 9. Dat was 18 juni hier ook op de Astroblogs te lezen hoor. https://www.astroblogs.nl/2015/06/18/dawn-ziet-meer-vreemde-formaties-op-ceres/

 10. Yochem zegt

  Ja, klopt… Ik was weer te enthousiast… 🙂

 11. Enceladus zegt

  Alle aandacht is – begrijperlijkerwijs – nu gericht op Pluto en New Horizons, maar hoe is het ondertussen eigenlijk met Ceres en Dawn? Ging Dawn niet afdalen naar een lagere orbit? En krijgen we dan niet nog betere foto’s van die witte vlekken?

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: