20 juli 2019

Rosetta-missie verlengd tot 2016

67P-Imhotep-region

Goed nieuws! Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft de Rosetta-missie verlengd tot september 2016. Het is de verwachting dat de ruimtesonde rond die tijd zal landen op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta is in 2004 gelanceerd en arriveerde in augustus 2014 bij de komeet 67P. Na een gedetailleerde studie van de komeet liet Rosetta op 12 november de Philae-lander los. Deze stuiterde een paar kaar over het oppervlak van de komeet en kwam toen in een slaapmodus terecht, waaruit de lander pas geleden weer ontwaakte. De Rosetta-missie zou eigenlijk duren tot december 2015, maar is toch met negen maanden verlengd. Op dat moment beweegt de komeet weer van de zon vandaan, zodat wetenschappers een “voor en na” plaatje kunnen maken van het gedrag van de komeet. Bovendien kan Rosetta, naarmate de activiteit van de komeet zal afnemen, in 2016 weer dichtbij de kern van de komeet komen. Uiteindelijk zal de afstand tot de zon dusdanig groot zijn, dat het lastig wordt voor Rosetta om z’n instrumenten te bedienen. De ruimtesonde zal dan langzaam richting de komeet gaan spiraliseren, waarbij foto’s van onge

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.