1 maart 2024

Gebroken steunbalk oorzaak ontploffing raket SpaceX

Credit: NASA TV.

De ontploffing van de onbemande Falcon 9-raket van het ruimtevaartbedrijf SpaceX werd een kleine maand geleden veroorzaakt door een gebroken stalen steunbalk. Dat heeft Elon Musk, CEO van SpaceX, maandag meegedeeld.

‘Daar zou normaal niets mee mogen mislopen. Het lijkt om een fabricagefout te gaan’, zo verklaarde Musk tijdens een persconferentie. De 60 cm lange en 3 cm brede balk ondersteunde een heliumtank, die loskwam en vervolgens explodeerde, zo blijkt uit de eerste onderzoeken. Musk benadrukte dat SpaceX voortaan elke afzonderlijke steunbalk aan tests zal onderwerpen.

De onbemande draagraket Falcon 9 van het ruimtevaartbedrijf SpaceX ontplofte op 28 juni twee minuten na zijn lancering op de basis Cape Canaveral in Florida. De raket had als doel een Dragon-capsule met 2.000 kilogram aan bevoorrading en wetenschappelijke uitrusting naar het Internationaal Ruimtestation ISS te brengen. Het was de derde keer in acht maanden tijd dat een levering mislukte, maar de eerste keer dat een lancering van een Falcon 9-raket verkeerd afliep. De vorige achttien vluchten verliepen succesvol.

Als gevolg van het ongeval zal de volgende lancering van een Dragon-capsule naar het ISS wellicht pas ’ten vroegste in september’ kunnen plaatsvinden, aldus Musk.

Bron: ANP

Share

Comments

  1. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

    Scott Manley heeft een verduidelijkende uitleg in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=1i8hfpLNAIo

Speak Your Mind

*