Hier zie je een simulatie van een vernietigende asteroïde-inslag. Wat gebeurt er met de aarde als die geraakt wordt door een asteroïde met een doorsnee van 500 kilometer? Als er een enorme asteroïde vlakbij de aarde passeert, betekent dat het einde der mensheid? Niet helemaal, maar het ligt eraan hoe dichtbij de asteroïde langskomt.Op 15 februari 2013 scheerde asteroïde 2012DA14 langs de aarde met een breedte van 50 meter. De zwaartekracht van de asteroïde had nauwelijks invloed op de aarde. Toch was het vrij uniek dat een asteroïde van deze grootte zo dicht bij de aarde in de buurt kwam. Volgens wetenschappers gebeurt dit maar één keer in de veertig jaar.
Bron Discovery Channel en Discovery News.
De vuurstorm die de hele aarde zal omvatten, zoals weergegeven in deze animatie, staat ter discussie.
De asteroide 2012DA14 die ook met de liefkozende naam Duende door het leven gaat, kwam tot een 27700 km langs de aarde gevlogen. Dat is binnen de denkbeeldige bol waarop geosynchrone satellieten zich begeven. Toch kwam Duende niet dichter dan 1950 kilometer bij een van die satellieten.
Bron: http://www.universetoday.com/118633/it-looks-like-an-asteroid-strike-cant-cause-a-worldwide-dinosaur-killing-firestorm/
https://en.wikipedia.org/wiki/367943_Duende
Het filmpje mist de laatste 10% 🙁 Ik ben hem opnieuw aan het uploaden en pas het daarna wel aan. Oh, dat wist ik niet dat de vuurstorm ter discussie staat. De asteroïde 2012DA14 is eigenlijk maar een niemendalletje. Volgens Bartjens was de kans op een botsing met een satelliet heel erg klein omdat zich op de plek waar hij langskwam vrijwel niets bevond.
Astronomen vermoeden dat er zo’n 500.000 asteroïden van deze omvang nabij de aarde terug te vinden zijn. Slechts één procent daarvan is tot op heden ontdekt. Best veel toch?
http://www.astroblogs.nl/2014/11/19/hoe-verrassend-vaak-een-asteroide-inslag-plaatsvindt-nieuwe-gegevens/
Ik vroeg me wel eens af of er ooit een vliegtuig getroffen is door een meteoriet? Als je nagaat hoeveel vliegtuigen er rond de aarde vliegen…
Kunnen de overheden wel iets beginnen tegen een asteroide van zo ’n omvang? Of is de mensheid dan echt ten dode opgeschreven?
Zeker wel. We moeten veel meer investeren in ruimtevaart, zodat we weg kunnen.. mensen als elon musk zijn daarmee bezig. Overheden zijn er te stom voor. De aarde zelf is in dit geval verloren, tot hij weer afgekoeld is.
Leuke blogs schrijf je trouwens Monique!
Dankjewel Galaxy, da’s goed voor de motivatie
In de link van een eerder blog (mijn vorige reactie hierboven) staat: “NASA’s Near Earth Object (NEO) observatie programma houdt zich bezig met het opsporen, waarnemen en karakteriseren van asteroïden.”
en “Het is een grote uitdaging om een goed plan te bedenken, waarin potentiële gevaarlijke asteroïden eerder gevonden worden dan dat zij ons vinden.”
Dat lijkt me stap een.
Ik denk dat een asteroïde met deze enorme omvang (500 kilometer) niet onopgemerkt langskomt. Mocht dat toch het geval zijn, dan krijg ik de indruk (videofilmpje) dat het binnen een dag over en uit is.
Zeker weten zouden we die zien. Vijfhonderd kilometer: dat is zowat zo groot als Vesta.
Een dergelijke massa kunnen we niet stoppen. Meer dan honderdduizend maal de energie die vrijkwam bij de inslag van de dino-killer is nodig.
Van Vesta uitgaand, die ong. 525 km groot is en een massa heeft van ong. 2.59*10^20 kg
en uitgaand van een relatieve snelheid van 15 km/s
en dan: E = (1/2)(m)(v^2)
geeft afgerond:
3*10^28 J
Dat is meer dan driekwart van de energie die voorkomt dat de maan op de aarde stort! 😉
Het is dus maar goed dat er van deze grootte weinig gevaar te vinden is, de komende 200 miljoen jaar ofzo.
Poes, ik maak me ook geen zorgen daarover. Het prikkelt de mens echter wel om zo’n ramp voor te stellen. Alles is redelijk onder controle 😛 In dit geval zie je het gevaar al van verre aankomen. Het is de vraag hoe je zoiets van koers verandert. Weg-laseren met een superlaser?
“Alles is redelijk onder controle”.
Serieus?
Gert1904,
Alleskan beter vervangen worden met “Het” is redelijk onder controle (Near Earth Object NEO) Bovendien is redelijk niet perfect. Als er zo’n asteroïde met die omvang op ons afraast is er sprake van overmacht. Die meteorietinslag op Tsjeljabinsk, februari 2013 zagen ze ook niet aankomen (ik bedoel maar)Oké, eens kijken wat NEO Observations Program ons voor veiligheid biedt.
Wetenschappelijke doelstelling: Ontdek 90% NEO’s die groter zijn dan één kilometer binnen 10 jaar (dat was tussen 1998-2008)
Aanvulling: Plannen, ontwikkelen en verwezenlijken van een systeem dat in staat is NEO’s op te sporen die gelijk of groter dan 140 meter diameter zijn en beoordelen welke een gevaar voor de aarde vormen. Het zal ook als doel hebben om binnen 15 jaar (2020), 90% van de NEO’s te catalogiseren.
Update 2015:
US component to International Spaceguard Survey effort
Has provided 98% of new detections of NEOs since 1998
Het ‘NASA’s NEO Search Program’
Enfin, bekijk het maar eens op je gemak. Verderop zag ik in de cirkeldiagram de sectoren met de prijskaartjes erbij (zucht)
http://www.lpi.usra.edu/sbag/meetings/jan2015/presentations/SBAG_NEO_Program_Johnson.pdf
Was het maar vrijwilligerswerk 😉
Dank voor je antwoord en de link.
Er is een beperkt aantal (astronomische) onderwerpen die ik al jaren op de voet volg, en alles wat met NEO te maken heeft is daar een van. De klimaatdiscussie is een andere.
Het mooie van de NEO problematiek is, dat we er met de huidige stand van de techniek wat aan kunnen doen. Mits we objecten op ramkoers tijdig ontdekken volstaat een héle kleine koerscorrectie. Daar zijn al een aantal methoden voor bedacht. Sommige zijn uitgetest, of gaan dat worden.
Jouw link gaat over het programma van Nasa.
Hierbij een link met een video over een particulier project. Het commentaar wordt verzorgd door Scott Manley.
http://sentinelmission.org/videos/video-if-you-could-see-all-the-asteroids/
Sentinel zal in 2018/2019 in een Venus-achtige omloopbaan gelanceerd worden.
Dat ziet er niet best uit……
Zag ik in het begin van deze animatie de planetoïde gloeien? Heeft iemand een suggestie waarom dit zo is bedacht?
De planetoide gloeid door de hitte omdat de planetoide door de atmsfeer van de aarde vliegt.
Volgens mij is dat toch duidelijk Minas.
( Ziet er bijna uit als Deathstar, maar dan ruwer. )
Dat gloeien van die ‘planetoïde’ is gewoon een ‘Artist Impression’, waardoor het nog wat enger lukt. 😀
Nee, Galaxy, die eerste 10-15 seconden is dat ruimtemonster niet eens in de buurt van de Aardatmosfeer.
– – –
Als ik het goed begrijp stort dat ding neer bij Japan.
En na afloop staat de Big Ben er nog.
Nou, dan ga ik me geen zorgen maken voor de dag van morgen:
” ’s Zaterdags ontbijt ik met een warme Croissant met Brie of Jam en een mok gloeiend hete thee.”
Prettig weekend, Paul