1 oktober 2023

Baanbeweging van exoplaneet in beeld gebracht

Een team van astronomen heeft een “filmpje” gemaakt van de beweging van een verre exoplaneet rondom z’n moederster. Het filmpje is opgebouwd uit een reeks foto’s die tussen november 2013 en april 2015 zijn gemaakt van de planeet Beta Pictoris b.

Beta Pictoris b is een gasplaneet van tien tot twaalf Jupitermassa’s, die in 2008 is ontdekt. De planeet draait in ongeveer 22 jaar rondom z’n moederster en dat betekent dat de afstand tussen de planeet en de ster vergelijkbaar is met de afstand tussen Saturnus en de zon. Het “zonnestelsel” van Beta Pictoris is zeer dynamisch en complex en omvat, naast ? Pic b, kometen, gaswolken en een enorme puinschijf die zich uitstrekt tot zo’n 2000 AU (1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon).

Dankzij de beelden, die zijn geschoten door de Gemini Planet Imager (GPI), hebben wetenschappers de baan van ? Pic b heel precies kunnen vaststellen. Het blijkt dat het baanvlak van de planeet het niet toestaat dat ? Pic b, gezien vanaf de aarde, z’n moederster zal bedekken. Dat betekent dat we niet kunnen vaststellen hoe groot de planeet precies is. Dat is jammer, want aangezien we de massa van de planeet vrij exact weten, hadden we daaruit de dichtheid (en dus de samenstelling) van ? Pic b kunnen bepalen.

Bron: University of Toronto

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: