20 maart 2023

Op 21 oktober kijkt heel Nederland weer sterren

Jeroen Latijnhouwers en Govert Schilling, presentatoren van Heel Nederland kijkt sterren. Credit: NPO

Op woensdag 21 oktober nemen Govert Schilling en Jeroen Latijnhouwers kijkers voor het tweede achtereenvolgende jaar mee op een anderhalf uur durende reis door ons heelal. Vanaf meerdere locaties in Nederland leggen deskundigen uit wat er die avond te zien is aan de sterrenhemel. In mooie reportages en spectaculaire animaties worden de geheimen van het heelal ontrafeld. Heel Nederland Kijkt Sterren is de Nederlandse versie van het al jaren immens populaire BBC-programma Stargazing Live! Vorig jaar werd op 3 december de eerste aflevering van Heel Nederland Kijkt Sterren uitgezonden.

Uitzending Heel Nederland Kijkt Sterren 2: woensdag 21 oktober NPO 1 om 21.25 uur.

:bron: Bron: NPO.

Share

Comments

 1. Johan Bomert zegt

  Waarom zijn de hemellichamen altijd rond.

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Niet alle hemellichamen zijn rond, maar zodra ze een paar honderd kilometer groot worden, wordt de zwaartekracht zo sterk dat het object naar binnen wordt getrokken, smelt, en een ronde vorm aanneemt, die daarna weer stolt.

 2. alex ripzaad zegt

  Hoe werd de rosetta vanaf de aarde naar de komeet gestuurd

 3. Ilse Poorter zegt

  De vallende sterren (zoals het heet) zijn te zien in de maand augustus.
  Waarom altijd in of rond de maand augustus?

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Vallende sterren zijn het hele jaar door te zien. Er zijn echter wel een aantal grote “meteorenzwermen”, en de bekendste daarvan is in augustus. Iedere augustus gaat de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle.. Die komeet laat veel gruis achter in z’n baan rond de zon, en als de aarde daar ieder jaar op hetzelfde moment doorheen vliegt, verdampen die gruisdeeltjes in de dampkring van de aarde en zie je een lichtflits.

 4. A. Mulder zegt

  Hemellichamen zijn rond omdat bij het onstaan alles gasvormig was met gigantische hoge temperaturen. Door de Big Bang werd de gasvormige elementen de koude ruimte ingeslingerd. Door afkoeling onstaat miniralisering en door gravitatie wordt alles naar elkaar toegetrokken in de vorm van een bol. Onze aarde is overigens niet zuiver rond maar meer ovaal.

 5. A. Mulder zegt

  Wat is de grens van het waarneembare? Zijn er aanwijzingen dat er een ruimte bestaat buiten ons heelal. Dat zou eigenlijk moeten want als men er van uit gaat dat de Big Bang daadwerkelijk heeft plaatsgevonden dan moet dat oeratoom (Ylem) waarin ons hele universum gevangen zat, zich ook weer in een ruimte bevonden moeten hebben. Met andere woorden het heelal kan nooit een allesbevattende ruimte zijn.

  • Avatar foto Olaf van Kooten zegt

   Dat is inderdaad de vraag. Het is mogelijk dat ons universum deel uitmaakt van een groter, meerdimensionaal multiversum, maar dat is allemaal speculatief.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: