16 juli 2020

Rosetta nadert komeet 67P weer – kans op contact met Philae neemt toe

Koen Geurts. Credit: Credit: DLR/ESA/A. Morellon (CC-BY 3.0)

De Europese sonde Rosetta komt komende tijd dichter bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko en dat betekent volgens technisch manager Koen Geurts (DLR) dat de kans toeneemt dat de sonde contact krijgt met de lander Philae op het oppervlak van de komeet. Na het perihelium van de komeet op 13 augustus moest Rosetta afstand nemen van de komeet, omdat die steeds actiever begon te worden en de uitstoot van gas en deeltjes een gevaar kon vormen voor de sonde. De afstand heeft kort geleden 1500 km bedragen, maar door het minder actief worden van de komeet kan de afstand weer kleiner worden, tot zo’n 200 km. In deze korte videoboodschap zegt Geurts dat hierdoor de kans toeneemt dat Rosetta weer in contact komt met de lander Philae, waar we sinds 24 juni j.l. niets meer van gehoord hebben. We hopen dat Geurts groot gelijk krijgt. 🙂

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.