25 mei 2024

Een vraagje van een stargazer in de dop

Lieve Astrobloggers / lezers,

Ik had de vraag al gesteld aan Arie, maar ik bedacht me, waarom gooi ik het niet in de groep!

Jarenlang heb ik me voorgehouden dat ik meer een fan ben van de wetenschap van de astronomie; van het

Share

Comments

 1. Je kan wellicht Jan vragen of hij er eentje voor jou op maat wil bouwen. Volgens mij zit hij om een nieuw project verlegen, sinds zijn bino-kijker klaar is.

  • Natuurlijk, dat is een goed idee! Ik heb wel vaker gehoord dat telescopen vaak zelf-bouw zijn. Ik zal Jan binnenkort eens vragen (of, mocht hij deze blog lezen is het misschien leuk als hij er iets over kan vertellen 😉 )

 2. Jurgen Kobierczynski zegt

  Het beste wat je kunt doen is naar een “starparty” gaan en door enkele telescopen te kijken.

  Al die details van de nevels en sterrenstelsels op de foto’s die je ziet op het Internet zijn urenlang belicht en compleet onzichtbaar voor het blote oog bij visuele astronomie. Dit is een groot verschil, en voor visuele astronomie je moet zeker eerst eens door een kijker zien om een teleurstelling te vermijden.

  Stel uw aankoop uit tot je al door een aantal instrumenten gekeken hebt (in het donker)

  De vragen die je jezelf moet stellen zijn o.a. wat je wilt zien, waar je de telescoop wilt opstellen, hoeveel je wilt uitgeven, hoeveel je kunt dragen, equatoriale mount versus azimutale mount, wil je GOTO, enz…
  Bij de kleinere goto systemen gaat het GOTO systeem ten koste van de diameter, en de diameter is het belangrijkste bij een beginnertelescoop, omdat de lichtopvangst van een telescoop de belangrijkste functie is, belangrijker dan de brandpuntsafstand! Dit maakt Dobson + Newton telescopen interessant, maar als je een rechtopstaand beeld wilt voor bijvoorbeeld gebruik overdag is een lenzenkijker interessanter.

  Voor beginners is kopen van een telescoop goedkoper dan een zelfbouw door de goedkope import.

  Begin met een verrekijker + planisfeer om de sterrenbeelden te leren kennen, want je zult moeilijk iets vinden als je niet weet waarnaar je kijkt. Zoek ook eens naar Stellarium op het Internet.

  Astrofotografie is een geheel andere discipline dan gewone visuele astronomie. Stelt hoge eisen aan de mount, prijziger, maakt GOTO functioneel wel interessanter. Als GOTO functionaliteit een vereiste is dan kunt je wellicht meteen een basis astrofotografisch systeem kopen, maar dit is al een prijskaartje van rond de 1000-tal euro. Planeet fotografie kan echter wel op goedkopere systemen, omdat de mount minder zwaar moet zijn.

  Stel uw vraag nogmaals op astroforum.nl, daar hebben een vragenlijstje die je kunt invullen en vandaar kunnen de leden van de forum suggesties doen.

  • Hi Jurgen, bedankt voor alle info. Daar heb ik wat aan! Gelukkig weten we dat van die nevels al wel 😉 maar ik zou graag (met behulp van Apps die me een beetje kunnen helpen waar ik naar kijk) willen zien wat er zo in de ‘nabije omgeving’ te zien is, simpel gezegd te beginnen bij onze maan, en zo voort. Ik zal mijn vraag nog eens stellen op astroforum.nl. Dank je!

 3. Jan Brandt zegt

  Hé Daniëlle, wacht effe…..Ik wil ook “meespelen” enne aangezien ik in mijn achterlijke leventje al zo’n stuk of “ik ben de tel kwijt geraakt” telescopen heb gehad waarvan ik er ook nog eens, als een trotse astropapa&mama, een stuk of wat zelf….snik…. ter wereld heb gebracht zou het zomaar kunnen zijn dat ik “een ietsie pietsie” van de desbetreffende materie afweet….EN….dat ik naast “de Eendenjacht (eh…Lelijke Eenden, lieve vriendjes en vriendinnetjes…uw nedrig scribent is een verstokt vegetariër) ook zeer veel plezier beleef in “the fine art of hunting for big fat and juicy telescopes”!!!!
  Ofwel…..EERST maar effe “Ja(n)stro-forum” belagen, alsjeblieft!!!!…..Vind ie leuk….enne….aangezien ik over dit alltime favo onderwerp zonder probleem een complete bibliotheek kan volpennen zou ik het, om overmatige slijtage aan mijn astmatische twee vinger type systeem (bij Schoevers zou ik na de eerste les er al uitliggen..hihi!!), wellicht een beter/handiger idee’tje vinden om plezant ende gezellig verbaal over the phone dit grootse idee (telescopen=eerste levensbehoefte!!!) verder te bespreken.
  Ofwel Daniëlle……I am all yours..ah…telescopewise..hihi!
  Ik hoor wel van je,

  Groetjezzzzz,
  The telescope M(J)an

  • Wat super! Bedankt Jan, voor je aanbod om te adviseren. We gaan ons de komende weken/maanden lekker oriënteren en ik laat zeker even van me horen. Ik kan echt alle hulp en advies gebruiken want ik weet er allemaal niks van. Dat wordt een leuke ontdekkingstocht 🙂 Bedankt (M)Jan! 😉

   (we overleggen nog, ook met betrekking op zelf-bouw door jou eventueel? hebben we het dan over! 🙂 )

 4. Hallo Danielle, ben je ook geïnteresseerd in ufo ‘s?

  • Lollige vraag. Ufo’s… tja, weet je, volgens mij zijn ufo’s -zoals die te zien zijn in sci-fi films- door Hollywood bedacht. Dus die verwacht ik dan niet te zien (wel een lollige idee trouwens, Je zou er bijna een spannend verhaal over kunnen schrijven 😉 ). Ik ben wel enorm geïnteresseerd in aliens/buitenaards leven, dat dan weer wel. Maar dat staat los van mijn interesse voor een telescoop omdat ik niet verwacht dat die hier zijn.

Speak Your Mind

*