19 april 2019

Nabij dwergstelsel bestaat wellicht vrijwel geheel uit donkere materie

dark matter

Donkere materie wordt niet voor niets “donker” genoemd. Hoewel er tien keer meer donkere materie dan gewone materie moet zijn in het heelal, hebben we het schimmige spul nog nooit waargenomen. We weten dat het er moet zijn, aan de hand van de zwaartekrachtinvloed die het uitoefent. Maar een rechtstreeks signaal is er nooit van opgevangen. Nu hebben astronomen de hoogste concentratie donkere materie ooit waargenomen, in een klein satellietstelsel van de Melkweg. Dit dwergstelsel heet Triangulum II en bevat slechts een paar duizend sterren. Aan de hand van de snelheid van de sterren in de kern van het stelsel, hebben astronomen vastgesteld dat het sterrenstelsel behoorlijk massief moet zijn. Al die extra massa moet afkomstig zijn van donkere materie. Maar waar bestaat dat eigenlijk uit? Volgens

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.