14 april 2024

Een zeer informatieve tijdlijn van verleden, heden en toekomst van het heelal

Een klein stukje van Martin Vargic z’n tijdlijn. Hieronder de complete tijdlijn. Credit: Martin Vargic / Halcyon Maps

In de tien jaar dat ik hier voor de Astroblogs schrijf heb ik al heel wat infografieken over het heelal voorbij zien komen, illustraties waarin de tijdlijn van ontstaan tijdens de oerknal tot en met het heden, ruim 13,8 miljard jaar later, worden geschetst. Maar zo compleet, zo informatief, zo veelzijdig en zo ontzettend… lang als de tijdlijn van Slowaakse grafisch ontwerper Martin Vargic is heb ik nog niet eerder gezien. Een prachtige infografiek, waarin niet alleen de tijdlijn van het heelal te zien is, maar ook van de aarde, van het leven daarop én van de mensheid. En deze gaat verder dan het heden: hij laat ook de toekomst zien, wat er met de zon, de aarde en de Melkweg in de verre toekomst gaan gebeuren. Bovenaan staat het oudste, de oerknal waarmee het allemaal begon, onderaan het einde, als de zon een witte dwerg wordt – ‘Ga’ staat voor giga, een miljard jaar.

Credit: Martin Vargic / Halcyon Maps

De tijdlijn is ook in Android en iOS te bekijken. De infografiek is hier geplaatst met de persoonlijke toestemming van Vargic, waarvoor dank! Bron en credits: Halcyon Maps.

Share

Comments

 1. Hmm.. niet echt een positief vooruitzicht voor de mensheid. Laten we hopen dat we toch beter gaan leren de komende eeuwen.

  0.2 Ma
  99% of human structures destroyed without a trace

  • Enceladus zegt

   0,2 Ma, dat is 200 miljoen jaar. Dacht jij dat de mensheid het zo lang vol zou houden dan?
   En zelfs als we er dan als soort nog zouden zijn, dacht je dat de Aarde niet lang voor die tijd al compleet uitgewoond zal zijn?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. Het valt me tegen dat er vanaf “Present” al die andere tijdlijnen niet vermeld staan.
  Hadden we mogelijk nog wat te kiezen gehad 🙂

 3. Da’s een hele mooi verdeling, en illustratief zonder meer prachtig gemaakt ! Maar hoe moeten we die evolutie nu precies plaatsen, als nuchtere waarheid of als ‘een theorie’ waar plaats is voor kritisch denken ?

Speak Your Mind

*