21 juni 2024

32 exoplaneten (en 15 sterren) hebben officiële namen gekregen

Infographic displaying a breakdown of the winning names and brief descriptions of the chosen names. As announced on 15 December 2015, names for 31 exoplanets and 14 host stars, voted for by the public, were accepted and are to be officially sanctioned by the IAU. The winning names are to be used freely in parallel with the existing scientific nomenclature, with due credit to the clubs or organisations that proposed them. Credit: IAU

Eerder dit jaar vroeg de Internationale Astronomische Unie (IAU) aan ons (het publiek) om met namen te komen voor 32 exoplaneten. Het naamgevingsproces is in twee stappen gegaan. Ten eerste mochten scholen, universiteiten, instituten en planetaria namen inzenden. Daar is bewust voor gekozen om het aantal ongeschikte namen zoveel mogelijk te beperken. Toch zaten er vreselijke suggesties tussen, zoals Rock ’n Roll Star en Starry Bunnies  Uiteindelijk zijn 274 inzendingen uit 45 landen goedgekeurd om genomineerd te worden. Toen ging stap twee van start: iedereen mocht stemmen op de genomineerde namen en daar is massaal gehoor aan gegeven. Een half miljoen mensen uit 182 landen hebben gestemd op hun favoriete namen en de “winnaars” zijn nu bekend gemaakt.Tot de nieuwe officiële namen behoren een groot aantal mythologische figuren, beroemde wetenschappers, fictieve personages en woorden uit verdwenen talen. Het planetenstelsel met misschien wel de mooiste namen is PSR 1257+12, met een pulsar (en neutronenster) in het centrum. Zo’n pulsar is een sterrenlijk: het nagloeiende restant van een ontplofte ster.

Infographic displaying a breakdown of the votes per person and country/region in the IAU NameExoWorlds vote to name alien worlds. As announced on 15 December 2015, names for 31 exoplanets and 14 host stars, voted for by the public, were accepted and are to be officially sanctioned by the IAU. The winning names are to be used freely in parallel with the existing scientific nomenclature, with due credit to the clubs or organisations that proposed them. Credit: IAU

Die ster heet nu officieel “Lich”, naar een figuur uit de Griekse en Germaanse mythologie – de leider van het leger der doden, om precies te zijn. De planeten die er rondom draaien heten respectievelijk Poltergeist, Phobetor (de Griekse personificatie van nachtmerries) en Draugr (een IJslandse zombie).De volledige lijst kun je hieronder vinden. Wel jammer dat de eerste exoplaneet bij een zon-achtige ster (51 Pegasi b) geen Bellerophon is genoemd (naar de held die het paard Pegasus wist te temmen). Die naam werd officieel al een hele tijd aan die planeet gegeven. In plaats ervan is het Dimidium geworden ( (Latijn voor ‘half’ – een verwijzing naar het feit dat deze planeet ongeveer half zo zwaar is als Jupiter). Ook goed 😛 De volledige lijst volgt hieronder:

Star Planet 14 Andromedae 14 Andromedae b Veritate Spe Canada
Star Planet 18 Delphini 18 Delphini b Musica Arion Japan
Star Planet 42 Draconis 42 Draconis b Fafnir Orbitar USA
Star Planet Planet 47 Ursae Majoris 47 Ursae Majoris b 47 Ursae Majoris c Chalawan Taphao Thong Taphao Kaew Thailand
Star Planet 51 Pegasi 51 Pegasi b Helvetios Dimidium Switzerland
Star Planet Planet Planet Planet Planet 55 Cancri 55 Cancri b 55 Cancri c 55 Cancri d 55 Cancri e 55 Cancri f Copernicus Galileo Brahe Lippershey Janssen Harriot The Netherlands
Planet Ain b (epsilon Tauri b) Amateru Japan
Planet Edasich b (iota Draconis b) Hypatia Spain
Star Planet epsilon Eridani epsilon Eridani b Ran AEgir USA
Planet Errai b (gamma Cephei b) Tadmor Syria
Planet Fomalhaut b (alpha Piscis Austrini b) Dagon USA
Star Planet HD 104985 HD 104985 b Tonatiuh Meztli Mexico
Star Planet HD 149026 HD 149026 b Ogma Smertrios France
Star Planet HD 81688 HD 81688 b Intercrus Arkas Japan
Star Planet Planet Planet Planet mu Arae mu Arae b mu Arae c mu Arae d mu Arae e Cervantes Quijote Dulcinea Rocinante Sancho Spain
Planet Pollux b (beta Geminorum b) Thestias Australia
Star Planet Planet Planet PSR 1257+12 PSR 1257+12 b PSR 1257+12 c PSR 1257+12 d Lich Draugr Poltergeist Phobetor Italy
Star Planet Planet Planet upsilon Andromedae upsilon Andromedae b upsilon Andromedae c upsilon Andromedae d Titawin Saffar Samh Majriti Morocco
Star Planet xi Aquilae xi Aquilae b Libertas Fortitudo Japan
Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Leuk dat die ene planeet nu Janssen heet. Nu nog een Jansen. 😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Zucht, na zulk nieuws heb ik de neiging om sterrenkunde totaal niet meer serieus te nemen.

  3. Gezien het aantal sterren en planeten zullen we er gauw wat Goden bij moeten verzinnen

Speak Your Mind

*