27 november 2022

Gigantisch spiraalstelsel op de gevoelige plaat vastgelegd

Malin 1

Astronomen hebben de meest gedetailleerde opname ooit gemaakt van het grootste spiraalstelsel dat we kennen: Malin 1. Dit stelsel is bijzonder om twee redenen: zijn gigantische omvang van 750.000 lichtjaar (bijna zeven keer groter dan de Melkweg)

Comments

  1. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

    Indrukwekkend! Als je de publicatie zelf leest zie je op pagina 6 oa een vergelijk met een Hubble Space Telescope foto… (welliswaar met een flink verschil in belichtingstijd; 15 minuten voor de HST tegenover ruim 270 minuten met de Megacam)

    http://arxiv.org/pdf/1512.01095v1.pdf

    Ik ben nu wel heel erg benieuwd wat je te zien krijgt wanneer je dezelfde telescoop en techniek toepast op andere gebieden die de HST eens in beeld gebracht heeft, zoals bijvoorbeeld het bekende Hubble Extreme Deep Field (https://en.wikipedia.org/wiki/Hubble_eXtreme_Deep_Field)

  2. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: