25 mei 2024

Babylonische astronomen gebruikten meetkunde om Jupiter te volgen

Een van de Babylonische kleitabletjes waarop de positie van Jupiter werd berekend.

Een van de Babylonische kleitabletjes waarop de positie van Jupiter werd berekend.

Een nieuwe analyse van Babylonische kleitabletten heeft uitgewezen dat astronomen al enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling gebruik maakten van geometrie om de hemelpositie van de planeet Jupiter te berekenen. Tot nu toe werd aangenomen dat deze methode voor het eerst in het Europa van de 14de-eeuw werd gebruikt (Science, 29 januari).

De ontdekking is gedaan door de Nederlandse wetenschapshistoricus Mathieu Ossendrijver van de Humboldt-universiteit in Berlijn. De door hem vertaalde kleitabletten zijn eind 19de eeuw in het huidige Irak opgegraven en worden bewaard in het British Museum in Londen.

Dat Babylonische geleerden

Share

Speak Your Mind

*