20 oktober 2018

Saturnus produceert ongeveer evenveel plasma als Enceladus

Saturn aurora

Astronomen hebben voor het eerst bewijs gevonden dat de dampkring van Saturnus soms evenveel materie in de magnetosfeer pompt als zijn maan Enceladus. Een magnetosfeer is een regio in de ruimte waarin de invloed van het magnetische veld van een nabije planeet heel sterk is. Een magnetosfeer bevat vaak geladen deeltjes in de vorm van plasma, met zowel een inwendige als een externe oorsprong. In het geval van Saturnus is de magnetosfeer gevuld met H2O+, O+ en OH+ ionen, die afkomstig zijn uit de watergeisers van het maantje Enceladus.

Bij Jupiter wordt de magnetosfeer deels gevuld met plasma dat afkomstig is van de zwavelvulkanen van de maan Io, terwijl op aarde de magnetosfeer vooral wordt aangedreven door de zonnewind, hoewel sommige deeltjes afkomstig zijn van de dampkring (de ionosfeer om precies te zijn – een atmosferische laag dat ge

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.