17 november 2018

Photoshoppen tot de blaren op je vingers staan

Enige tijd geleden werd ik gevraagd door Jason Hessels (via Michael Garrett – ASTRON) een

Reacties

 1. Nico W zegt:

  Wat ik me afvraag, zo’n FRB is dat een soliton?

  • Een soliton is een enkele golf, een korte puls gamma straling met diens hoge frequentie (10^19 Hz?) zal uit miljarden golfbewegingen bestaan. Het is gewoon een lichtstraal in het gamma spectrum (hoogste frequentie, kortste golflengte, meeste energie)

   • Nico W zegt:

    Radio is van een veel lagere frequentie. Maar je hebt waarschijnlijk gelijk. De FRB duurt een duizendste seconde. Bij een golflengte van, zeg 1m, zijn dat 300000 golven. Dus geen soliton.

 2. rudiev zegt:

  Was er geen mogelijkheid om die stockfoto zelf even te gaan maken? 🙂 Of anders door iemand in te huren? Want als sommige stockfoto’s zo duur zijn dan kan je er net zo goed zelf eentje maken of laten maken, die dan ook perfect op je wensen aansluit.

  • Hoi Rudie. Nou, het verschilt dus enorm van de leverancier van de Stockfoto’s. Sommige durven wel tot 600 euro (!) per foto te vragen, maar je hebt ook stockfoto’s voor een tientje (zoals bijvoorbeeld Apple en Shutterstock) en die zijn ook best goed, alleen is het wel even zoeken voor je wat gevonden hebt dat werkt. Het probleem was dat Jason probeerde via Arecibo zelf foto’s te krijgen, maar dat duurde te lang. En zelf even naar Puerto Rico af reizen voor een foto lijkt me leuk, dat wel, maar dan wordt het wel een heel erg dure klus 😉 Natuurlijk is het wel slim, als ontwerper om zoveel mogelijk foto’s zelf te maken (dat doe ik dan ook) maar ja, de Arecibo had ik dus even niet in de buurt.

   • rudiev zegt:

    Ik zat meer te denken aan een reisje arecibo op kosten van de zaak. 🙂 Zo van ‘tuurlijk kan ik een illustratie maken, maar dan moet ik wel even zelf een goede bronfoto gaan nemen’ hint hint en dat je even op hun kosten naar de arecibo mag. Maar het was ook meer als grapje bedoelt, ik snap dat het helaas zo niet werkt, hoewel het natuurlijk wel super tof zou zijn al zouden ze er mee instemmen. 😀
    Ik had overigens geen idee dat sommige fotografen zoveel konden vragen voor het gebruik van een foto, tientjes gaat nog wel ,maar met honderden euro’s is het toch een flinke investering voor een foto die je nog eens om gaat toveren ook.
    En bij een bewerking zoals deze, laat je de fotograaf dan nog weten dat je zijn foto heb gebruikt en wat het resultaat is geworden of gebeurd dat normaalgesproken nooit?

    • Ja ik zou ook best wel een keertje naar de Arecibo toe willen. Het is ook zo’n stoere telescoop! Wie weet is een klant een keer zo lief 😉

     Wat betreft het noemen van de fotograaf, in dit geval was het dus van Apple Stock, maar ik heb geen idee wie de fotograaf was. Volgens mij is het dan ook niet echt gebruikelijk om dat te vermelden.

 3. Enceladus Enceladus zegt:

  Knap staaltje werk Daniëlle, ik doe het je niet na!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Je plaatje in Scientific American?
  http://www.scientificamerican.com/article/the-recurring-question-where-do-fast-radio-bursts-come-from/
  Great job! Proficiat, daar doe je het voor!

 5. Calvin zegt:

  @Danielle

  Heb je ook al een keer een illustratie gemaakt van mogelijk leven zoals dat eruit zou kunnen zien op een exoplaneet?

 6. Robert Heijd zegt:

  Mooi plaatje hoor! Wou dat ik zo kon tekenen.

 7. Daniëlle, had je de afbeelding in dit artikel van New Scientist gezien? Ook wel een mooie, nachtelijke foto van de Arecibo telescoop. https://www.newscientist.com/article/2079411-repeating-cosmic-radio-blast-adds-mystery-to-their-origins/

 8. Monique Monique zegt:

  Ik zie dat op verschillende bekende sites ook voor Daniëlle d’r plaatje gekozen is. Volgens mij hebben die sites sinds kort een make-over gehad. De site van Govert Schilling, allesoversterrenkunde, ziet er veel beter uit:
  http://allesoversterrenkunde.nl/actueel/nieuws/_detail/gli/mysterieuze-snelle-radioflits-duikt-steeds-weer-op/
  Ook de site van Scientias is overzichtelijker en echt opgeknapt:
  http://www.scientias.nl/snelle-radioflits-laat-maar-liefst-elf-keer-van-zich-horen/

  Door Arie z’n New Scientist plaatje van de Arecibo telecoop werd mijn nieuwsgierigheid naar andere illustrators geprikkeld. Ik vond deze ook wel wat hebben, waarschijnlijk door de boom rechts.

  http://earthsky.org/todays-image/milky-way-over-arecibo-observatory-in-puerto-rico

  Ik vind die van Daniëlle net even iets origineler door die geluidsgolven. Echt heel goed bedacht hoor (zit er niet stiekem een piepklein WoW signaaltje in verwerkt?)
  Het zou helemaal top zijn als je met een klik op het plaatje de grotere versie in beeld krijgt.

  • Hoi Monique, ja die FRB’s die er in getekend zijn die waren juist gevraagd door Jason bij zijn publicatie. Het zou natuurlijk leuk zijn als het achteraf blijkt toch iets van een alien signaal te zijn, maar de wetenschap denkt daar volgens mij anders over 😉

   • Monique Monique zegt:

    Aha, die Jason toch, wat een creatief brein. Hij de gedachte, jij de uitvoering. Wat mooi toch allemaal.

    Ik geloof ook niet in een aliensignaal, niet op die manier. Signalen opvangen vind ik oké, signalen de ruimte insturen namens alle mensen op aarde (?)… Ik krijg daar een zeer ongemakkelijk onderbuikgevoel van.
    Heel veel belangrijke beslissingen worden in ‘drievoud’ aangevraagd en dit wordt namens de hele mensheid maar even beslist. Het voelt niet goed. Smiley

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.