21 juni 2024

Komeet PanSTARRS tussen de Uilnevel (M97) en sterrenstelsel M108

Eergisteravond was het een heldere nacht en werd ik door een mede hobbyist er op geattendeerd dat de komeet C/2014 S2 PanSTARRS, welke al weer een maandje of zo door een telescoop te zien is, tussen 2 mooie hemelobjecten door ging, nl. tussen de Uilnevel (Messier 97) en sterrenstelsel Messier 108. Deze zijn te vinden in sterrenbeeld de Grote Beer,  veelal bekend als het ‘steelpannetje’.  Ik was al aan het fotograferen, maar ik ben meteen van object gewisseld en heb mijn telescoop op de komeet gericht. Dit leverde dit plaatje op:

5 minuten belichting van de komeet PasSTARRS tussen de Uilnevel (M97) en sterrenstelsel M108 in, in sterrenbeeld Grote Beer

Komeet PanSTARRS beweegt zich tussen deze hemelobjecten M97 en M108, maar in werkelijkheid staan deze natuurlijk heel ver elkaar af. Zo is de komeet (een rotsblok ijs met gruis) in een soort eliptische baan in ons zonnestelsel een rondje om de zon aan het maken. Staat de Uilnevel (het restant van een gestorven ster) in ons eigen sterrenstelsel ‘de Melkweg’. En is sterrenstelsel M108 ver buiten onze Melkweg te vinden. Op het moment van fotograferen was dit alles vrijwel loodrecht boven ons te vinden (in het zenith).

plaats van komeet PanSTARRS aan de nachtelijke hemel van 19-4-2016.

Er zijn door verschillende Astro-hobbyisten foto’s van gemaakt. Eentje daarvan is zelfs vandaag Nasa’s APOD (Astronomy Picture of the Day) geworden.Hieronder mijn versie van de fotosessie. Omdat ik met een CCD camera zonder kleurenfilters aan het fotograferen was, is deze foto in zwart-wit, maar door de foto te combineren met een oude kleurenopname van mij uit 2012 van M97-M108  heb ik deze beetje kunnen ‘inkleuren’. De komeet – die op andere opnames beetje groen kleurt – blijft in mijn opname uiteraard zwart-wit, want die was in 2012 niet op die plek te zien en heb ik dus niet in kleur. 🙁

M108-M97-Panstarrs-19-4-2016

Kleurenbewerking van foto komeet PanSTARRS, Uilnevel M97 en Sterrenstelsel M108

Ik heb daarna de hele rest van de nacht mijn telescoop foto’s laten maken wat na bewerking deze korte video opleverde. Hier is goed te zien hoe de beweging gedurende 1 nacht is van komeet PanSTARRS gaat.

En voor wie de APOD wilt bewonderen kan deze link aanklikken.

Share

Comments

 1. Ja, wat een pracht van een foto. En mooi uitgekiend, dat de komeet zo tussen die twee bekende objecten in Grote Beer in staat.

  • Jan Heuser zegt

   ‘uitgekiend’ ha ha. Meer toeval dat ik er op juiste moment op geattendeerd was en geluk dat het ook nog eens helder weer was.
   Overigens was de bijna volle maan wel weer erg storend voor de foto.

 2. Paul Bakker zegt

  Prachtig gedaan. Ik hou van zulke opnamen van kometen. Het levert een unieke plaat op die je nooit meer op delfde manier maakt.

 3. Jan Brandt zegt

  Mooi plaatje..mooi filmpje!!
  Morgen op het grote scherm tijdens de zoveelste landelijke bijeenkomst der lage landen Astrofotografen in Oss?? Immer HET astronomisch hoogtepunt van het jaar!!!

Speak Your Mind

*