De onderzoekers die voor het eerst zwaartekrachtgolven hebben waargenomen krijgen een speciale prijs van 3 miljoen dollar. De selectiecommissie van de Breakthrough Prize voor fundamentele natuurkunde heeft daartoe besloten vanwege het belang van de ontdekking. Zwaartekrachtgolven zijn rimpelingen in de ruimtetijd. Albert Einstein voorspelde het bestaan ervan al in zijn algemene relativiteitstheorie aan het begin van de vorige eeuw. In februari van dit jaar werd bekendgemaakt dat wetenschappers voor het eerst een sequentie zwaartekrachtgolven hadden waargenomen. Ruim 1000 wetenschappers waren daarbij betrokken, onder wie zo’n twintig Nederlanders. Natuurkundige Jo van den Brand, die bij het project betrokken was, omschreef de vondst als volgt: “Het is alsof je in het Concertgebouw zit en opeens niet alleen ziet wat er op het podium gebeurt, maar het ook kunt horen”. De Breakthrough Prize is een een initiatief van een aantal filantropisch ingestelde ondernemers, onder wie Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en Alibaba-oprichter Jack Ma.
Stephen Hawking roemt ontdekking zwaartekrachtsgolven
Een deel van de prijs gaat naar de drie oprichters van LIGO, twee emeritus-hoogleraren van Caltech en een emeritus-hoogleraar van MIT. LIGO staat voor Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, dat is de plek waar de detectoren stonden waarmee de zwaartekrachtgolven zijn waargenomen. De drie moeten onderling 1 miljoen dollar verdelen. De overige twee miljoen dollar wordt verdeeld onder 1012 wetenschappers die bij de ontdekking betrokken waren. De prijs wordt in de herfst officieel uitgereikt.De wereldberoemde natuurkundige Stephen Hawking, een eerdere laureaat van de Breakthrough Prize en nu lid van de selectiecommissie, roemt de ontdekking. “Die is van immens belang. Ten eerste als bewijs voor de algemene relativiteitstheorie en zijn voorspellingen van de interactie tussen zwarte gaten. Ten tweede omdat de ontdekking het begin is van een nieuwe manier van astronomie, die het universum zal onthullen door middel van een nieuw medium.” Bron: NOS.nl.
Maar wie is nu die Duitse ? data analist van Max Planck ? die dit signaal uit de ruis heeft gevist?
Duitser? Volgens mij was het een Italiaan, Marco Drago, werkzaam in Duitsland. Zie http://www.astroblogs.nl/2016/02/12/nog-wat-nabranders-gw150914/
Bedankt voor de link Arie, ik lees dat hij als eerste de automatische computeranalyse per e-mail te lezen kreeg. Het systeem (het volledige team en de ontwikkelaars) krijgen dus allen de credits. Drago is slechts “de pianospeler” lees ik. Ik dacht ff aan het Seti project waar individuen de waarnemingen analyseerden.
Hier nog eens de historische geschiedenis: http://www.sciencemag.org/news/2016/02/here-s-first-person-spot-those-gravitational-waves
Het past niet helemaal in dit blog maar ik kwam een prachtig pdfje tegen van NASA, 112 pagina’s met veel plaatjes. Het is een soort roadmap om de openstaande vragen in cosmologie aan te pakken. Echt de moeite waard. De eerste 10 pagina’s is een beetje rommelig en eigenlijk alleen intro.
Just to share; http://pcos.gsfc.nasa.gov/docs/Beyond-Einstein.pdf
Beyond Eisten
From the Big Bang to Black Holes. How did the Universe begin? Does time have a beginning and an end? Does space have edges? Einstein’s theory of relativity replies to these ancient questions with three startling
predictions: that the Universe is expanding from a Big Bang; that black holes so distort space and time that time stops at their edges; and that a dark energy could be pulling space apart, sending galaxies forever beyond the edge of the visible Universe. Observations confirm these remarkable predictions, the last finding only four years ago. Yet Einstein’s legacy is incomplete. His theory raises—but cannot answer—three profound questions:
• What powered the Big Bang?
• What happens to space, time, and matter at the edge of a black hole?
• What is the mysterious dark energy pulling the Universe apart?
The Beyond Einstein program aims to answer these questions. It will employ a series of missions linked by powerful new technologies and complementary approaches to shared science goals.
Ik heb de PDF opgeslagen voor een regenachtige dag 🙂