21 maart 2019

Oeps, Tabby’s Ster (KIC 8462852) blijkt laatste 100 jaar NIET in helderheid te zijn afgenomen

KIC8462852

Hoe het zit met de mysterieuze ster KIC 8462852 (bijgenaamd ‘Tabby’s Ster’, naar de sterrenkundige Tabetha Boyajian van de Yale-universiteit, die samen met anderen z’n vreemde gedrag ontdekte) weten jullie inmiddels wel, tenzij je een jaar onder een steen hebt gelegen en je van een Kardashev beschaving type 0,000013 bent. Voor de laatsten in een notendop: waarnemingen met de Kepler ruimtetelescoop, geanalyseerd door vrijwilligers over de gehele wereld van de Planet Hunters, lieten zeer grote, onverklaarbare dips in de lichtcurve zien van de ster KIC 8462852, bijna 1500 lichtjaar van ons vandaan,

Reacties

 1. Enceladus http://Enceladus zegt

  Och, de waarnemingen van Kepler staan nog overeind, dus misschien zijn de aliens bij KIC 8462852 nog maar net begonnen met hun Dyson sphere.

  Ik weet trouwens waar ze hun idee vandaan hebben (scoor ik nou 0,000014 ?), namelijk van een zeker Zweeds woonwarenhuis. Toen ik onlangs aan mijn broer wilde uitleggen wat er vermoedelijk bij KIC 8462852 aan de hand is, hoefde ik alleen maar naar de lamp boven zijn eettafel te lopen om het te demonstreren.
  Kijk maar: http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/90311494/

  😉

  groet,
  Gert (0,000014)

 2. http://Edu zegt

  HUH? …hier moest wel een buitenaardse intelligente beschaving zijn van minstens 2 op de schaal van Kardashev, die bezig was een Dyson sfeer rondom de ster te bouwen, als energievoorziening.

  slaan we met deze fantasie niet een beetje door? om zoiets als wetenschappelijk oorzaak te gaan bedenken…

  Ik denk dat er meer gruis in de ruimte aanwezig kan zijn dat daardoor het sterrenlicht bij ons zwakker binnenkomt
  en/of dat een ster een cyclus heeft net als iedere ster van meer en minder activiteit per cyclus periode van iedere unieke ster

  • Enceladus http://Enceladus zegt

   Heb je alles over KIC 8462852 gelezen wat er te lezen is, Edu? Een ster kan best zijn eigen cyclus hebben, maar als die plotseling er zeer opvallend verandert, dan is er echt wel iets meer aan de hand dan gruis. Kijk anders even naar het filmpje over Tabetha Boyajian.

   groet,
   Gert ((0,000015)

  • http://Lisa%20van%20Wijk zegt

   Denken dat wellicht “ruimtelijk gruis” oorzaak is van een vooralsnog niet benoembaar wetenschappelijk vastgesteld fenomeen hoort ook tot de categorie fantasie.
   Zonder fantasie echter komen we in de wetenschap ook niet ver trouwens 🙂

 3. http://Rogier zegt

  Het zijn toch maar twee dips? Een”object” dat onze kant opkomt. Met een kromming die visueel twee keer binnen het onderzochte tijdvlak, , eventueel gedeeltelijk, wordt doorsneden, Desnoods (kleine) satalieten heeft. De variaties waren toch in het zichtbaar spectrum? De afname van licht werd groter. Het object is mogenlijk “dichtbij”. X?

 4. Het blijft een fascinerend onderwerp. Lees hier het meest recente onderzoek:
  https://arxiv.org/pdf/1608.01316v1.pdf
  Deze is ook interessant:
  https://www.youtube.com/watch?v=XEDR-G2EDRM

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: