19 maart 2024

Zoem zoem: is de 750 GeV difoton hobbel toch ruis?

Credit: ATLAS

De afgelopen dagen ploppen er geruchten op dat de 750 GeV difoton hobbel, een lichte ophoping van botsende protonen bij een energie van 750 GeV die in twee fotonen uiteenvallen, wel eens statistische ruis zou kunnen zijn. Vorig jaar december maakten we voor het eerst kennis met de hobbel, die zowel door de ATLAS- als CMS-detector verbonden aan de Large Hadron Collider waargenomen was. Vorig jaar was de LHC na een opknapbeurt, die twee jaar had geduurd, weer in gebruik genomen – Run 2, waarbij protonen met een energie van 13 TeV tegen elkaar knallen en vervallen in een waterval van deeltjes. Op basis van de eerste 4,2 inverse femtobarn aan waargenomen botsingen zag men een lichte hobbel bij 750 GeV – onlangs nog bevestigd op basis van de 2015 gegevens – een hobbel ten opzichte van de verwachte waarde (zie afbeelding hierboven). Was de hobbel echt, dan zou het wellicht kunnen wijzen op het bestaan van een deeltje dat niet past in het ‘Standaard Model’, hét model dat de elementaire deeltjes en de natuurkrachten daartussen beschrijft. Over die mogelijkheid zijn door de dames en heren theoretici inmiddels al 456 (!) artikelen gepubliceerd. Maar wat nou als de hobbel niet echt is, als het ‘statistische ruis’ is, een hobbel die verdwijnt als meer en nieuwe gegevens bekend zijn of als oude gegevens beter geanalyseerd zijn? Dát is precies wat de natuurkundige Adam Falkowski a.k.a. Jester van de blog Resonaances deze week op Twitter zei:

dataNieuwe, verse gegevens verzameld in 2016 tijdens het vervolg van Run 2, zouden dus volgens Jester laten zien dat het signaal niet echt is, maar statistische ruis, ‘a fluke’. Maar vervolgens is de vraag hoe Jester dit te weten is gekomen én of hij gelijk heeft. Daar lijkt het eerlijk gezegd niet op, dat wil zeggen dat het vermoedelijk op dit moment te vroeg is dat iemand uit de ATLAS- of CMS-teams (beiden met duizenden betrokken natuurkundigen) uit de school geklapt heeft. De gegevens verzameld in 2016 hebben al meer inverse femtobarn opgeleverd dan in 2015, maar die gegevens moeten nog geanalyseerd en gecalibreerd worden en dat gaat héél secuur en kost de nodige weken tijd. De uitkomsten daarvan zijn helemaal nog niet bekend, dus als er gelekt is, dan is dit op basis van niet volledige gegevens. Of zoals Freya Blekman, betrokken bij CMS, het twitterde:

Zoals ik eerder al schreef lijkt het er daarom op dat we pas tijdens de ICHEP conferentie, die 3 augustus start, iets te horen zullen krijgen over de status van de 750 GeV difoton hobbel op basis van de 2016 gegevens. Nog even geduld mensen. Bron: Not even wrong + The Reference Frame

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 (Freya Blekman

Comments

  1. Andre van der Hoeven zegt

    Tijdens mijn bezoek onlangs aan CERN werd door een wetenschapper van CMS, waar wij waren, gezegd dat we komende maanden hier exciting nieuws over zouden kunnen krijgen. Dus vooralsnog ga ik uit van iets dat geen ruis is.

Speak Your Mind

*