5 december 2023

Kiekje van Mars

Mars, 11 Juli 2016

Mars, 11 Juli 2016

Tussen al het theoretische “geweld” van de afgelopen tijd, speciaal voor de liefhebbers van het echte praktische veldwerk, zo die er nog rondzwerven in het Astroblogs-universum, een klein bescheiden en toegegeven wellicht niet zo spectaculair eigen keuken kiekje van Mars.

Vroeg in de avond, net iets voorbij het zuiden, laag, veels te laag aan de horizon zijn er op een niet al te lichtovergoten waarneemplek twee redelijk opvallende rode stipjes vrij dicht bij elkaar te zien. De “ene rooie”, de rode reuzenster Antares,

Share

Comments

 1. Prachtig stukje weer Jan.

  Ik vraag mij trouwens af, in hoeverre het voor een amateur mogelijk zou zijn,
  om bijvoorbeeld met een ballon of i.d., waar een camera met telescoop aan vast geknoopt zit,
  boven die tien kilometer uit te r(ij)(ei)zen om zo doende prachtige planeten plaatjes te schieten 🙂

  Het stabiliseren van de camera- telescoop combinatie zal hierbij wel de grootste uitdaging zijn, denk ik 🙂
  Is dit trouwens ooit wel eens geprobeerd door een amateur?

  • Paul Bakker zegt

   Het terughalen van je telescoop/camera zal ook een uitdaging zijn. Hij landt niet netjes in je achtertuin. En wat dacht je van de juridische obstakels? Als particulier mag je niet ver de lucht in. Al kan je dat natuurlijk aan je laars lappen en het beste er van hopen.
   En zoals je zegt: het is op stevige ondergrond al aardig lastig om het planeetbeeldje op je chip te houden. Om dat in de lucht voor elkaar te krijgen heb je een zeer geavanceerd richt- en volgsysteem nodig dat ons budget volledig te buiten zal gaan.

  • Jan Brandt zegt

   Hé Mardi….Ik zie opeens dat ik je welliswaar in gedachten allang van harte heb bedankt voor jouw vriendelijke en leuke reactie op mijn blogje (word ik blij van!!!)….maarre….shame on me….nog niet in geschrifte…en dus bij deze!!!

 2. Paul Bakker zegt

  Gezien de lage stand toch een mooi kiek van Mars met best nog veel detail. Mooi gedaan!

 3. Jan Brandt zegt

  Tja….zo’n amateur ballontelescopemissie of nog misschien en nog gekker een heuse amateur Hubble space telescope zal inderdaad zoals Paul heeft aangegeven waarschijnlijk wel altijd helaas “the stuff of dreams” blijven!
  Oh….enne…Paul, bedankt voor de vriendelijke woorden…en nu het….zucht..lokale Big rivers lawijt weer enigzins is verstomd tijd voor mijn schoonheidsslaapje..hihi!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d