30 maart 2020

Reflectorpanelen op de maan

Credit: NASA

Ergens ver weg afgelegen in het westen van Texas rijdt Jerry Wiant iedere dag op z’n motor naar de Texas Laser Ranging Station. Het is een kleine buitenpost. Hier wordt data verzameld die onderzoekers nog steeds gebruiken. Elke heldere nacht focust Wiant de telescoop op de maan. Hij richt de krachtige laser recht op het maanoppervlak. Dit geeft de exacte maanpositie in de ruimte aan. De bedoeling is dat we een lichtstraal naar het maanoppervlak sturen die vervolgens weer teruggekaatst wordt naar de bron van herkomst. Ons doel is om te berekenen hoe lang het er over doet.

Het mikpunt is een simpel apparaat dat decennia geleden daar achtergelaten is. De Apollo astronauten lieten destijds reflectoren op de maan achter. Als de maan altijd onveranderd rond de aarde zou draaien, dan zou Jerry’s berekeningen altijd hetzelfde zijn. Maar…dat is niet zo. De maan gaat zo’n 3,8 cm per jaar verder van ons af. Het lijkt nu niet zo veel, maar het zal in de toekomst wel enige veranderingen met zich meebrengen. Als de maan verder weg staat, gaan we een van de meest mooie spektakels missen… de totale zonsverduistering.

Credit: NASA

De diameter van de maan is vierhonderd keer kleiner dan die van de zon. Maar tegelijkertijd staat de maan 400 keer dichterbij ons dan de zon. Deze bijzondere toevalligheid betekent dat als de maan precies voor de zon komt te staan, zij allebei dezelfde afmeting lijken te hebben. Wij leven op het juiste moment in het zonnestelsel om dit unieke spektakel te kunnen meemaken.
Als de maan verder van of af komt te staan, behoort dit bijzondere spektakel tot het verleden.

The Moon Documentary (2016)

Comments

 1. Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt

  Niet alleen zonsverduisteringen veranderen.

  Getijden zullen geleidelijk minder worden. De hellingshoek van de aarde tov de aardbaan zal chaotisch worden waardoor seizoenen onvoorspelbaar worden. De dagen worden korter omdat de remmende werking die de maan op de aardrotatie heeft, minder zal worden.

  Gelukkig duurt dat met 4cm per jaar nog heel lang… Het bron-artikel die deze effecten beschrijft gaat uit van het plotseling ‘verdwijnen’ van de Maan.

  Bron: https://www.thrillist.com/culture/what-would-happen-if-the-moon-disappeared-effects-of-the-moon-leaving-earth

  • Monique Monique zegt

   Klopt, het zal in de toekomst wel meer veranderingen met zich meebrengen. Wisten we maar hoe we de maan weer naar ons toe kunnen trekken.

 2. Harry Keizer zegt

  Gaat moonbouncen (EME) op termijn ook ietsje lastiger worden:) Domme vraag: is deze verwijdering ‘normaal’ af te leiden mbv Kepler?

 3. Jaques van Kooten zegt

  Dus als de aarde 4,5 miljard jaar oud is en de afstand van de maan momenteel 384.000 kilometer bedraagt, betekent dit dan dat de maan op het moment van het ontstaan van planeet aarde op 171.00 km afstand was?

  Hoe moet eb en vloed er toen uitgezien hebben?

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: