21 juni 2024

Ook dwergstelsels kunnen een flinke eetlust hebben

DDO 68

Zelfs een dwergstelsel met een lage massa is in staat om kleinere stelsels op te slokken, net zoals grote sterrenstelsels zoals de Melkweg dat doen. Dit blijkt uit waarnemingen die verricht zijn aan het dwergstelsel DDO 68, een klein sterrenstelsel op een afstand van 39 miljoen lichtjaar vanaf de aarde. De stellaire massa van dit stelsel bedraagt slechts 100 miljoen zonnemassa’s, hiermee weegt DDO 68 zo’n duizend keer minder dan de Melkweg. Toch heeft dit stelsel een opmerkelijk uiterlijk. Zo heeft DDO 68 een uitgestrekte staart van gas en sterren, hetgeen normaal gesproken wijst op interacties met een begeleider. Een paar jaar geleden is inderdaad zo’n begeleider gevonden. Nu hebben vervolgwaarnemingen die verricht zijn met de Large Binocular Telescope uitgewezen dat DDO 68 niet alleen een lange getijdenstaart heeft, maar ook een aantal kleinere sterrenslierten. Dit zijn mogelijk restanten van ministelsels die door DDO 68 zijn opgeslokt. Volgens de standaardtheorie van het ontstaan van sterrenstelsels moet sprake zijn van een hi

Share

Speak Your Mind

*