4 december 2023

Mogelijk ’tweede Aarde’ ontdekt bij nabije ster Proxima Centauri

Foto van de ster Proxima Centauri, gemaakt met de Hubble ruimtetelescoop van ESA en NASA. Credit: ESA/ Hubble/ NASA

De bron is weliswaar geen wetenschappelijk tijdschrift, maar het nieuws is toch opmerkelijk: het Duitse weekblad Der Spiegel meldde afgelopen vrijdag dat sterrenkundigen van de Europese Zuidelijke Sterrenwachten (European Southern Observatory, ESO), gebruikmakend van de spiegeltelescoop van het La Silla Observatorium in de Atacamawoestijn in Chili een aardachtige planeet hebben ontdekt bij Proxima Centauri. Da’s een ster van spectraalklasse M, ontdekt in 1915, die op slechts 4,24 lichtjaar afstand staat, na de zon de meest nabije ster! De planeet zou rotsachtig zijn en gelegen zijn in de ‘leefbare zone’ rondom Proxima Centauri, de zone waar water in vloeibare vorm kan voorkomen. Der Spiegel meldt dat zij het nieuws van een anonieme bron van de ESO hebben gehoord, maar die organisatie heeft het bericht nog niet willen bevestigen of ontkrachten. De ESO is bezig met een publiekscampagne genaamd Pale Red Dot, om een aardachtige planeet bij Proxima Centauri te vinden – wellicht is deze ontdekking het resultaat daarvan. Mocht het bericht kloppen dan is dat groot nieuws, want ook al hebben de sterrenkundigen inmiddels al 216 exoplaneten ontdekt die een tweede aarde kunnen zijn qua temperatuur en rotsachtigheid, dan nog is deze aardachtige planeet zo bijzonder omdat ‘ie zo verschrikkelijk dichtbij staat. Recordhouder tot nu toe is een aardachtige exoplaneet bij de ster Wolf 1061, genaamd Wolf 1061c, 14 lichtjaar van ons vandaan.

Credit: Wikipedia / Dbenbenn derivative work: Devon1980

Proxima Centauri is een rode dwergster, met 0,123 keer de massa van de zon, die vermoedelijk deel uitmaakt van een systeem met de sterren Alpha Centauri A en B, in het zuidelijke sterrenbeeld Centaurus, beiden op ongeveer 0,237 lichtjaar afstand van Proxima Centauri. Hierboven zie je de drie sterren van het Centauri systeem vergeleken met de zon.

Credit: ESO

Over de ster Alpha Centauri B zijn al jaren geruchten dat zich daar een aardachtige planeet moet bevinden, Alpha Centauri Bb genoemd (zie afbeelding hierboven voor een impressie), maar over het bestaan daarvan zijn de sterrenkundigen het niet eens. Mocht de ESO gereageerd hebben op het nieuws van Der Spiegel dan laten we jullie dat direct weten. Der Spiegel zegt dat de ESO voornemens is om eind augustus met nieuws over de planeet te komen. Hieronder een korte video over de ‘ontdekking’.

Bron: Der Spiegel + Universe Today.

Share

Comments

 1. Interessant stelsel!

  Maar zou liever planeten zien bij de andere 2 sterren met name Alpha Centauri A. (vanwege zijn gelijkenis met de Zon)

 2. Ik las vandaag dat de PaleRedDot ontkent dat de informatie van hun afkomstig is…Dus was er nog een groep bezig met het bestuderen van deze ster. Idd, ik zou ook liever zien dat ze de andere sterren in deze formatie zouden bestuderen…

  • Marco, vanuit een andere bron begreep ik dat het nieuws wel degelijk van de Pale Red Dot campagne komt. Alleen wordt het geheel verkeerd gebracht door Der Spiegel. Het signaal zou nauwelijks uitstijgen boven de ruis, een marginaal resultaat dat de betrokken wetenschappers absoluut geen ontdekking zouden willen noemen. Ze zijn nu bezig het wetenschappelijke artikel door de Peer review te krijgen (zie hun tweet hieronder), iets dat tijd kost. Bij Der Spiegel hadden ze kennelijk geen tijd en hebben ze een wetenschapsredacteur die de feiten met een dik korreltje zout neemt.

 3. Vreemd, want op de site van PaleRedDot staat juist dit…#PaleRedDot team says the Proxima Centauri planet report in @DerSPIEGEL didn’t come from them.

  • Ja ik heb dat bericht ook gezien. Het is niet zozeer een melding op de site van Pale Red Dot, maar een lijst in de zijbalk van hun website met alle tweets waarin #palereddot staat. Maar op zich kan de sterrenkundige die dat in die tweet meldt gelijk hebben, dat hij van de organisatie van Pale Red Dot gehoord heeft dat het nieuws in Der Spiegel niet van hen komt. Ik interpreteer het zo: het nieuws zoals Der Spiegel het meldt is inderdaad niet afkomstig van Pale Red Dot, het Duitse weekblad heeft een geheel verkeerde voorstelling van zaken gegeven van hetgeen is waargenomen. Er zal in het eerste deel van de campagne van Pale Red Dot, die januari dit jaar begon, vast iets gedetecteerd zijn, maar zijn de betrokken wetenschappers dat nog aan het analyseren en is het vast niet zo spectaculair. Eentje van hen heeft misschien gelekt naar Der Spiegel en die heeft er een enorme vondst van gemaakt, ten onrechte. De ESO zal nu vast proberen na te gaan wie degene is die gelekt heeft.

 4. We zullen het nog wel horen, maar ik weet zeker dat wanneer men bij Pale Red Dot denkt een mooie ontdekking te hebben gedaan ze dit wel van de daken zullen schreeuwen. Daarom betwijfel ik de waarde van dit bericht…IK kan me niet voorstellen dat 2 teams naast elkaar op zoek gaan naar een planeet bij een ster die zo dicht bij de Aarde staat. Dat zou een verkwisting van fondsen en tijd zijn…

 5. “Over de ster Alpha Centauri B zijn al jaren geruchten dat zich daar een aardachtige planeet moet bevinden, Alpha Centauri Bb genoemd…. ”

  Ik moest direct aan de Dogon (uit Mali) denken, maar ‘voorspelden’ die niet een planeet bij Sirius B ?

  Eerst maar eens wetenschappelijke publicaties afwachten. 🙂

  Groet, Paul

  • Bijna goed. De Dogon voorspelden Sirius B zelf.

   • Ergerlijker nog : ze voorspelden Sirius B, en toen wetenschappers gingen kijken, vond met Sirius B.

    ‘Men’ ( diegenen bij de Dogon die kennis van geheimen hadden) claimden dat hun voorouders contact hadden gehad met ‘een beschaving’ die daar vandaan zou komen. Dan moet er toch ook een Sirius B b planeet zijn….
    [ Of de Sirius B -extraterrestrials moeten wel erg vuurvaste voeten hebben. 😉 ]

    En wat zegt de vondst van Sirius B over het mogelijke bestaan van deze buitenaardse beschaving?

    Groet, Paul

    PS
    Nee, ik geloof zelf niet in een broedkolonie van ET’s bij Sirius B

    • Enceladus zegt

     Dit verhaal is toch allang debunked? Kennis over Sirius hebben ze toch doordat er eerder Franse wetenschappers in Mali waren tijdens een zonsverduistering?

     groet,
     Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: