30 mei 2024

Een succesvolle lancering en landing van SpaceX – business as usual

Credit: Ken Kremer/kenkremer.com

Het begint bijna business as usual te worden, SpaceX die met z’n Falcon 9 raket een satelliet lanceert en die vervolgens de eerste trap van de raket, de core stage zoals ‘ie heet, verticaal laat landen op een drijvend ponton in de oceaan. Het gebeurde allemaal twee dagen geleden alweer – door de Olympische Spelen en allerlei klussen hier in huize Nouwen ben ik niet helemaal meer actueel – maar de beelden blijven fascinerend. Het gaat om de lancering van de grote JCSAT-16 communicatiesatelliet, die met op 14 augustus vanaf Space Launch Complex 40 op het nachtelijke Cape Canaveral Air Force Station in Florida met een Falcon 9 raket succesvol in de ruimte werd gebracht, waar ‘ie terecht kwam in een zogeheten Geostationary Transfer Orbit (GTO). Vervolgens maakte de eerste trap zo’n negen minuten later een ‘zachte’ landing op het platform, dat ‘Just read the instructions’ heet, hetgeen in de video hieronder na ongeveer tien minuten is te zien.

Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Zo cool, kan niet wachten tot ze in november voor het eerst de falcon heavy gaan lanceren . In feite 3 falcon 9 raketten aan elkaar gekoppeld… Die moeten na afloop dan alledrie individueel gaan landen… Als dat lukt.. Awesome!

 2. Enceladus zegt

  “door de Olympische Spelen en allerlei klussen hier in huize Nouwen ben ik niet helemaal meer actueel”

  Dus al die hardloopkilometers die je maakt zijn ter voorbereiding van Tokyo 2020? 😉

  Wat SpaceX presteert begint inderdaad al op routine te lijken. Ik neig er zo onderhand naar om mijn geld op SpaceX te zetten voor een bemande reis naar Mars. Jammer voor NASA, maar ze dreigen ingehaald te worden door de enorme drive van Elon Musk en zijn mensen.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Hahaha, ja hou mij in de gaten voor over vier jaar. Als ze dan hardloopwedstrijden doen voor 55+’ers ben ik van de partij en maak ik kans. 🙂 Ja, denk inderdaad dat SpaceX de NASA langzaam maar zeker gaat inhalen.

Speak Your Mind

*