29 februari 2024

Mars heeft langer stromend water gehad dan gedacht

heart-lake

Op de planeet Mars zijn sommige uitgedroogde meren veel later ontstaan dan verwacht, zo blijk uit gegevens die zijn verzameld door de Mars Reconnaissance Orbiter. Wetenschappers denken dat Mars zo’n vier miljard jaar geleden een wereld met aangename temperaturen en een volledig functionerende watercyclus moet zijn geweest. Niet lang erna ging het fout: de dampkring van de planeet verdween grotendeels en het water op Mars bevroor. Nu hebben astronomen echter een aantal meren en riviertjes gevonden die veel later actief moeten zijn geweest: zo’n 2,5 miljard jaar geleden.

Maar hoe weten ze dat? Hiertoe hebben de betrokken wetenschappers de leeftijd geschat van 22 inslagkraters die in het bestudeerde gebied zijn aangetroffen. Daarbij is gekeken in hoeverre stromend water sporen heeft achtergelaten in de kraters, bijvoorbeeld in de vorm van erosie of juist in de vorm van sedimentatie. Dat levert dan een indicatie op van de leeftijd van de stroomgeulen, omdat je kunt vaststellen of ze jonger of juist ouder zijn dan de kraters. Hieruit is gebleken dat de stroomgeulen tussen de 2 en 3 miljard jaar oud moeten zijn.

Goed, maar om hoeveel water gaat het? Nou, de aangetroffen meren moeten vrij groot zijn geweest. Het grootste exemplaar was qua volume vergelijkbaar met Lake Tahoe in de VS, met in totaal zo’n 188 kubieke kilometer water. De meren werden door riviertjes met elkaar verbonden en het eindpunt van al dat water was een groot bassin dat “Heart Lake” gedoopt is. Overigens moeten die riviertjes heel rustig gestroomd hebben, aangezien geen complexe drainagepatronen zijn gevormd die w

Share

Speak Your Mind

*