21 juli 2024

Asteroid Day Update

asteroidday-header

Elk jaar op 30 juni is het sinds 2015 Asteroid Day. Deze datum is gekozen omdat het de dag is waarop in 1908 in Tunguska, Rusland een planetoïde in de dampkring tot ontploffing kwam en zo in één klap duidelijk maakte dat wij wonen op een kosmische schietschijf.

Asteroid day is op 3 december 2014 in het leven geroepen door o.a Brian May, de astronoom die wellicht bekender is van zijn gitaar virtuositeit in de band Queen. De andere oprichters zijn filmmaker Grigorij Richters, Danica Remy van de B612 foundation* en Apollo 9 astronaut Rusty Schweickart.

Vanaf augustus dit jaar is er een maandelijkse Youtube update over Planetoiden genaamd “Asteroid Day Update”, gemaakt door zelfbenoemd “Astronogamer” Scott Manley. Deze Scott Manley volg ik al jaren i.v.m. zijn interessante filmpjes waarin hij het computerspel Kerbal Space Program speelt waarmee je heel wat opsteekt over de (werking van) ruimtevaart. Dat heeft al eens eerder tot een blogposts van mij geleid. Scott zou je heel misschien ook kunnen kennen van zijn filmpjes over de historie van ontdekkingen van planetoïden.

Kortom, kijken. Er zijn ook prijzen te winnen in de vorm van een door Brian May gesigneerd T-shirt van de ESA AIM missie, waarover ik al eens eerder geblogged heb.

Augustus editie
Asteroid Update - Jill Tarter from SETI Institute - August 2016

September editie

Asteroid Update - September 2016 - Featuring OSIRIS REx

  • De B612 foundation is genaamd naar de planetoïde waarop de kleine prins woont uit het bekende boek van Antoine de Saint-Exupéry.
Share

Comments

  1. Nou, dat de explosie door een planetoïde of komeet was veroorzaakt, is pas sinds de laatste 20 jaar breed aanvaard. In mijn leven heb ik gelezen dat men zich afvroeg wat het was. Een ontplofte vliegende schotel? Een vroege proef met een atoombom?? Men kon gewoon niet geloven dat de Aarde überhaupt getroffen kon worden.
    Dit was in de tijd dat men ook niet kon geloven dat de continenten bewogen, of dat een meer in één keer kon leegstromen en daarbij een nieuwe rivierbedding kon vormen. Wij mensen hebben heel lang niet ‘buiten ons dorp’ kunnen denken.

Speak Your Mind

*