30 mei 2024

NASA’s Jupitersonde Juno is ‘safe mode’ geraakt

pia19639_hires

Credit: NASA/JPL-Caltech

Afgelopen woensdag om 07.47 uur Nederlandse tijd heeft de Juno ruimteverkenner van de NASA, die net op weg was naar z’n tweede ‘perijove‘, z’n kortste nadering tot Jupiter, zichzelf in een ‘safe mode’ gezet. Dat heeft de boordcomputer zelf gedaan. Sindsdien zijn alle instrumenten aan boord uitgeschakeld en zijn er tijdens perijove 2, die 13 uur later plaatsvond,  geen metingen gedaan. De sonde verkeert volgens de NASA in uitstekende toestand verder, maar er wordt nog onderzocht wat precies de oorzaak was van deze toestand. Jupiter heeft sterke stralingsgordels en magnetische velden, maar op het moment dat Juno in safe mode kwam was ‘ie daar nog ver van verwijderd, dus dat is vermoedelijk niet de oorzaak.

pia21107_hires

Credit: NASA/JPL-Caltech

Eerder was er ook al een probleem met de voortstuwing van Juno, toen bleek dat twee kleppen van het aandrijvingssysteem niet goed functioneerden. De NASA wilde deze week een baancorrectie doen door de Leros raketmotor in te schakelen, zodat de baanperiode verkort zou worden van 53,4 dagen naar 14 dagen, maar de kleppen deden er enkele minuten over om te openen, in plaats van enkele seconden. Vanwege de situatie met de kleppen, die nog nader wordt onderzocht, is de baancorrectie uitgesteld. Het goede nieuws is dat Juno tijdens perijove 1, die op 27 augustus j.l. plaatsvond, heeft vastgesteld dat het magnetisch veld en de stralingsgordels met poollichten van Jupiter veel sterker zijn dan gedacht. Ook heeft men met Juno’s Microwave Radiometer instrument (MWR) een eerste blik kunnen werpen op de dieper in de atmosfeer gelegen wolkenlagen (zie het ui-model van Jupiter met de verschillende lagen hierboven – een impressie). Perijove 3 is op 11 december 11. Dan hopen ze de storing te hebben verholpen, zodat de wetenschappelijke waarnemingen kunnen worden hervat. Bron: NASA.

Share

Comments

  1. Vreemd dat ze deze keer niet eerst een persconferentie aankondigen waarop ze “belangrijk” / “verrassend” / etc. nieuws zullen bekendmaken. Ik wil natuurlijk hopen dat Juno zich herpakt, ik wacht al zo lang op de beloofde spectaculaire plaatjes (zie enkele weken geleden) … 🙂

  2. Ja, dat soort nieuws gaat meestal met wat minder tam tam gepaard.

  3. Wybren de Jong zegt

    Ik denk dat ze nu een viruschecker moeten laten draaien op die boordcomputer.

Speak Your Mind

*