23 juli 2024

Metaalwereld blijkt een beetje water te bevatten

De planetoïde Psyche, vermoedelijk de metalen kern van een verwoeste protoplaneet, blijkt vluchtige stoffen aan het oppervlak te bevatten. Dat zou niet moeten kunnen, tenzij andere planetoïden deze vluchtige stoffen (waaronder water) aangeleverd hebben.

De planetoïde in kwestie, officieel (16) Psyche geheten, meet zo’n 270 kilometer en bestaat vrijwel geheel uit metalen, met name ijzer en nikkel. Dat zijn nou precies de elementen die in de kern van planeten gevonden kunnen worden, waardoor wetenschappers tot de conclusie zijn gekomen dat Psyche de resterende kern zou moeten zijn van een verwoeste protoplaneet ter grootte van Ceres.

Impressie van de geplande missie naar de metaalwereld Psyche.

Impressie van de geplande missie naar de metaalwereld Psyche. Credit: NASA/JPL-CALTECH.

Nu hebben wetenschappers voor het eerst bewijs gevonden voor de aanwezigheid van vluchtige stoffen aan het oppervlak van Psyche, zoals water en hydroxyl (een vrij radicaal bestaande uit een waterstofatoom en een zuurstofatoom). Dat kwam als een grote verrassing, aangezien metaalrijke planetoïden zoals Psyche volgens de modellen onder droge omstandigheden moeten zijn ontstaan. De bevindingen zijn interessant, aangezien NASA plannen heeft voor een missie naar de planetoïde.

Planetoïden zijn restanten van het ontstaan van het zonnestelsel en draaien vooral tussen Mars en Jupiter rondom de zon. Ze kunnen in twee belangrijke categorieën verdeeld worden: planetoïden die rijk zijn aan silicaten, en planetoïden die rijk zijn aan koolstof en vluchtige stoffen. Psyche behoort tot de uiterst zeldzfavame derde categorie van metaalplanetoïden, die heel belangrijk zijn voor ons begrip van het ontstaan van planeten.

Het is dus niet vreemd dat NASA zo’n metaalplanetoïde wil bestuderen en de aanwezigheid van water maakt die missie nog interessanter. Maar als een metaalplanetoïde geen vluchtige stoffen ‘hoort’ te hebben, waarom bevat Psyche dan water en hydroxyl? Daarnaast bevat Psyche ook enkele koolstofverbindingen! Dat kan eigenlijk maar één ding betekenen: waterrijke koolstofplanetoïden moeten met enige regelmaat inslaan op Psyche.

De ontdekking van koolstof en water op een planetoïde die geen van beide zou moeten hebben, ondersteunt de notie dat de bouwstenen van het leven door planetoïden zijn aangeleverd op aarde tijdens de begindagen van het zonnestelsel.

Klik hier voor een filmpje met radarbeelden van (16) Psyche.

Bron: EuroPlanet

Share

Speak Your Mind

*