14 juni 2024

Zó mooi en grillig kan Mars zijn

mars

Credit: NASA

Vandaag kwam ik twee foto’s tegen van bizarre landschapsformaties op Mars. Eentje is een compositiefoto van enkele rotsen, die op Sol 1525 – zeg maar 20 november 2016 in aardse termen – door Curiosity werd gemaakt. Je ziet ‘m hierboven, dubbelklikken om te vercuriositeriseren. Curiosity maakte ‘m in de Pahrump Hills, een gebied in de Gale krater, waar de Marsrover op dit moment verblijft. Hier zie je alle foto’s die op die dag zijn gemaakt, inclusief de foto’s die gemixt zijn in de compositie. Bron: deze tweet van Massimo. Dan de tweede foto, da’s deze:

dunes1

Credit: NASA

Deze is een tikkeltje ouder dan die rotsformatie. Hij werd bijna elf jaar geleden gemaakt, januari 2006 met het Thermal Emission Imaging System instrument aan boord van NASA’s Mars Odyssey, een sonde die om Mars draait. Het is een duinformatie in de Bunge krater op Mars, pakweg 14 km in doorsnede. Bron: In the Dark.

Prachtig toch, hoe mooi en bizar Mars er uit kan zien? En nou we ’t toch over Mars hebben: ik lees vandaag dat Donald Trump, de aanstaande president van de Verenigde Staten en eh… ‘heads of space’, het vizier van de NASA liever laat richten op Jupiter’s maan Europa – vanwege de mogelijkheid dát daar leven kan voorkomen – en op het verder verkennen van het zonnestelsel, met name de planetoïdengordel, om daar grondstoffen vandaan te halen. Mmmmm, een keuze die ik niet eens zo heel gek vind. Maar daar kom ik later nog wel op terug (of jullie eerder…). Bron: Inquisitr.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Nou, dan kan meneer Trump daar dan mooi zijn klauwen aan branden: https://www.youtube.com/watch?v=38EDhpxzn2g

  ALL THESE WORLDS
  ARE YOURS EXCEPT
  EUROPA
  ATTEMPT NO
  LANDING THERE

  Geldt zelfs voor hem…

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Een merkwaardige titel heft die link van jou.
   Volgens mij moest het ‘de Ontsteking van Lucifer’ heetten. 😉

   Groet, Paul

   NB er is daar te weinig massa om op een natuurlijke manier licht en warmte te laten ontstaan.

 2. Haha, ja die quote herken ik, met de recente ontdekking door de NASA van geisers op Europa kwam ‘ie regelmatig langs. Ik denk alleen dat Trump zich er niet door laat weerhouden Europa te gaan onderzoeken. 😀

  • Enceladus zegt

   Het afweergeschut op Europa wordt al in gereedheid gebracht, hoor ik zojuist…
   Er wacht hem een warm, pardon, koud onthaal. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*