16 april 2024

Sentinel-1 satellieten tonen wegzakken van de Millenium Tower in San Francisco

millennium_tower_sinking_node_full_image_2

Credit: Contains modified Copernicus Sentinel data (2015–16) / ESA SEOM INSARAP study / PPO.labs / Norut / NGU, CC BY-SA 3.0 IGO

De 200 meter hoge Millennium Tower in San Francisco blijkt per jaar enkele centimeters weg te zakken. Zo blijkt uit radarbeelden die gemaakt zijn door de twee Europese Sentinel-1 satellieten. De Millenium Tower, die 58 etages telt, is pas in 2009 opgeleverd, maar nu al blijkt hij niet alleen weg te zakken, maar ook iets te hellen. De oorzaak is vermoedelijk dat de heipalen niet goed de grond zijn ingeslagen. Inwoners van San Francisco vergelijken de wolkenkrabber nu al met de beroemde Toren van Pisa.

2-sentinel1

Credit: ESA

Met de Sentinel-1A en -1B satellieten [1]1A werd op 3 april 2014 gelanceerd, 1B op 25 april 2016., die deel uitmaken van het Copernicus programma om de aarde minutieus te observeren, kan bodemdaling tot millimeters nauwkeurig in beeld worden gebracht. Dat doen ze door vanuit de ruimte radar scans te maken, die niet alleen van natuurgronden kunnen worden gemaakt, maar ook van bebouwde omgevingen – gebouwen reflecteren het radarsignaal uitstekend zelfs. Die scans zijn ook gemaakt voor het gebied van San Francisco Bay, dat vanwege breuklijnen in de korst grote risico’s op aardbevingen heeft. Daaruit kwam de verzakking naar voren. De overheid van San Francisco heeft inmiddels een aanklacht ingediend tegen de projectontwikkelaars. Bron: ESA.

Voetnoten

Voetnoten
1 1A werd op 3 april 2014 gelanceerd, 1B op 25 april 2016.
Share

Speak Your Mind

*