14 april 2024

2016 zal door schrikkelseconde één seconde langer duren

Credit: SDO/NASA

Morgenavond op klokslag 24.00 uur eventjes wachten met iedereen gelukkig nieuwjaar te wensen en vuurwerk aan te steken, want het jaar duurt ietsje langer dan normaal. Eén seconde om precies te zijn, een schrikkelseconde. Dat zal de 27e keer zijn sinds 1972 dat er een schrikkelseconde wordt ingevoerd, het jaar dat deze extra secondes werden ingevoerd. Dat gebeurt zo nu en dan als er een verschil is ontstaan van meer dan 0,9 seconden tussen de Wereldtijd en de Internationale Atoomtijd. De Wereldtijd is gebaseerd op de draaiing van de Aarde, dat wil zeggen op de stand van de Zon ten opzichte van de  nulmeridiaan van Greenwich (GB). De Atoomtijd wordt bijgehouden door 200 atoomklokken verspreid over de gehele wereld, bijgehouden door het Bureau International des Poids et Mesures in Parijs. De Atoomtijd is constanter dan de Wereldtijd. De Aarde blijkt nogal variabel te zijn in haar draaiing, door minieme variaties die ontstaan door veranderingen in lucht- en watermassa’s. Ook neemt de draaisnelheid van de Aarde langzaam af door de invloed van de Maan. Hieronder zie je die afname in beeld, een grafiek die de ‘Length of Day’ (LOD) weergeeft tussen 1973 en 2015.

Credit: U. S. Naval Observatory

Met de schrikkelseconde wordt de atoomtijd weer aangepast aan de wereldtijd. De extra seconde wordt om 23:59:60 Coordinated Universal Time (UTC) ingevoerd, dan is het bij ons eigenlijk al zondag. De Wereldtijd loopt nu nog achter, maar door de extra seconde zal ‘ie weer gelijk lopen met de Atoomtijd. Dus mensen opgelet, zondag, Nieuwjaarsdag, allemaal even je horloge corrigeren. 😀 Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

 1. Paul Bakker zegt

  Ja, de titel is wel misleidend he. En de eerste zin is niet waar, wij hoeven geen tel te wachten met elkaar nieuwjaar wensen. De schrikkelseconde vindt immers pas een uur later plaats. Voor ons zal het jaar 2017 een seconde lange duren door deze schrikkelseconde, en niet 2016!
  Op 14 juli berichtte Olaf hier ook al over, met dezelfde vergissing.

 2. Ach, ik denk dat ik er niks van zal gaan merken. In de nacht van zaterdag 25 maart 2017 op zondag 26 maart 2017 gaat de klok een uur vooruit.
  Dan hebben we het pas ergens over Monique Got a Problem?

  Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden:
  In het Voorjaar de klok Vooruit zetten (Zomertijd 2017).
  Dat betekent automatisch dat de klok in het najaar een uur terug gezet moet worden (Wintertijd 2017).

  Overzicht:
  http://www.kalender-365.nl/zomertijd_en_wintertijd.html

 3. Die schrikkelseconde is erg belangrijk maar ik geloof dat 99,999999% van de mensen er geen seconde van wakker zal liggen…

 4. Enceladus zegt

  Als het al de 27e keer is in 44 jaar tijd dat we een extra seconde aan het jaar geplakt krijgen, dan is het eigenlijk vaker wel dan niet het geval. M.a.w.: ‘normale’ jaren duren kennelijk tegenwoordig 31.536.001 seconden.

  Ik wens jullie vanaf klokslag 12 uur vannacht weer 31.536.000 gelukkige seconden. En als jullie heel braaf zijn, krijgen jullie er misschien over precies een jaar wel weer één seconde gratis en voor niets bij. 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 5. Een verschrikkelijke vergissing dus… :-). Ik vraag me af waarom ze de seconde niet ff herijken en hem 2.74 ms langer maken.

 6. Bedenk dat je dit jaar ook nog eens 86400 extra seconden hebt gekregen (op 29 februari).

  Als je de seconde 2,74ms langer maakt dan kom je per dag 236 seconden tekort!

 7. Leuk klusje voor paus Gregorius de XVII om dit probleem op te lossen, de tijd zal het leren…

 8. Ik heb ze…de oliebollen van Voskamp! Mijn warme bakkertje is dit jaar ook weer de beste oliebollenbakker van Nederland Monique Mischievous Grin

  Psst..de oliebollenkraam bij Intratuin op Rhoon heeft ook hele lekkere oliebollen
  (de schoonfamilie van Dreetje Hazes)

  • Enceladus zegt

   En hoeveel seconden moest je in de rij staan voor die wonder oliebollen?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Wel een rij, maar ging snel. Zij hebben 3 kilometer verderop aan de andere kant ook nog een kraam. Daar stonden ze met zo’n 6 man hard door te werken.
    Hoeveel seconden? Ik draag geen horloge, ik heb de tijd. Monique Free Happy Smile
    Was even duur als een half oudejaarslot. Dus als ik vanavond win (hihi)… dan heb ik het er weer uit.

Speak Your Mind

*