4 oktober 2024

De maanfases en libratie in 2017 in beeld gebracht door de NASA

Credit: svs/gsfc/nasa

Ieder jaar brengt NASA’s Goddard Space Flight Center een animatie uit, waarin de fases en libratie van de maan te zien zijn voor het volgende jaar. Hieronder de aflevering over 2017 – de intervallen zijn per uur. Je ziet linksboven de positie van de maan ten opzichte van de aarde, linksonder de libratie (zie ook hieronder), in het midden de maanfasen met de grootste kraters bij de terminator, de grens tussen licht en donker, horizontaal door het midden de afstand van de maan tot de aarde in zijn elliptische baan.

De maan wijst altijd met dezelfde kant naar ons toe – maar niet altijd precies dezelfde kant! Vanwege de vorm van de omloopbaan, zien we onze trouwe wachter gedurende een maand vanuit verschillende hoeken. Dat betekent dat we soms stukjes van de “achterkant” kunnen zien – zo draait soms een gedeelte van de achterkant “voorbij” de noordpool in beeld. Dit “wiebelen” van de maan wordt libratie genoemd. De muziek bij de animatie is van Killer Tracks.

Meer uitleg over de animatie vind je hier. Bron: NASA/Goddard.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Op ongeveer 3:07 doet zich iets geks voor: de schaduw van de maan is NIET te zien op de aarde (linksboven), terwijl er dan wel sprake is van een zonsverduistering (21 augustus).

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*